İklim KriziEditörün SeçtikleriManşet

Bilge Yerli: 3 Nisan dijital iklim grevinin umut getireceğine inanıyorum

0

Haber: Elif Ünal

3 Nisan tarihine geri sayım başladı. Bu tarihte küresel çağrı ile birlikte milyonlarca insan iklim krizine dikkat çekmek ve karbon emisyonu olmayan bir gelecek talep etmek için küresel iklim grevine katılacak.

Beşincisi düzenlenecek küresel çağrının diğerlerinden bir farkı var. Bu sefer kitleler sokaklarda veya meydanlarda değil sanal ortamda bir araya gelecek.Türkiye’deki grevin düzenleyicileri Sıfır Gelecek ve Fridays for Future aktivistleri de koronavirüsün getirdiği kısıtlamalar altında yoğun bir tempoyla hazırlıklarını sürdürüyor.

Sınırlar aşılıyor

Türkiye’nin ilk dijital iklim grevi olmasının yanında bu grevin diğer bir önemi de sanal ortamın sağladığı imkanlar sayesinde sınırların aşılmış olması. Türkiye’nin pek çok ilinden aktivistler aynı ortamda bir araya gelecek.

Ben de hem koronavirüs kısıtlamaları altında hazırlıkların nasıl yapıldığını öğrenmek hem de bizi Cuma günü nelerin beklediğini öğrenmek için sözü Fridays for Future Ankara ekibinden ve bu grevin düzenleyicilerinden Bilge Yerli’ye bırakmak istiyorum.

Koronavirüs salgını şu anda tüm dünyada gündemde. Bu krizin, dünya gündeminde iklim krizine karşı yaklaşımı değiştirdiğini düşünüyor musun?

Koronavirüs pandemisinin küresel bir kriz durumunda ne kadar aciz ve savunmasız olduğumuzu görmemize sebep olduğunu düşünüyorum. Hayatında savaş, kriz, açlık görmemiş birçok nesle hayatın ve sağlığın için korkmanın ne demek olduğunu ve bu durumda ne kadar bencil olabildiğimizi gösterdi. Aslında, bize bir nevi iklim krizi neticesinde bizi nelerin beklediğinin ön gösterimi oldu.

‘Hükümetlerin ne kadar köklü değişiklik yapabileceğini gördük’

Greta’nın da dediği gibi, bizim ‘normal’ diye adlandırdığımız, değerli, küçük yaşantılarımız ise zaten bir krizdi. Fakat Covid-19 ile bir krizi kriz olarak ele aldığımızda hükümetlerin ne kadar hızlı ve köklü değişiklikler yapabileceğini gördük.

İklim krizi aynı derecede ciddiyetle ele alınsaydı aslında çözüm yolunun önü açık. Tüm dünya hakkında konuşamam belki ama ben iklim krizi hakkında felaket tellallığı yapmanın zamanının gelip de geçtiğinin farkına vardım.

‘Bilimi dinleyin derken sokağa çıkamazdık’

Malum okullar kapandı, imkânı olanlar da evlerinde kendilerini karantinaya aldı. Bu koşulların Fridays for Future hareketi için nasıl bir etkisi oldu?

3 Nisan için Türkiye’nin her yerinden greve çıkacak ekipler vardı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Konya, Muğla… Doğal olarak planlarımız sokakta, birlikte olmayı içeriyordu. Fakat, Coronavirüs ile okullar kapandıktan sonra malum planlarımız tepetaklak oldu. Bilimi dinleyin derken bir yandan dışarıya çıkmamız mümkün değildi.

Hızlıca tekrardan organize olduk ve 3 Nisan planlarımızı dijitale taşıdık. Karantina haberleri geldiğinden itibaren haftada neredeyse her gün internet üzerinden toplantı yapar olduk. Bir yandan 3 Nisan Dijital İklim Grevi’ni organize ederken bunun gibi zor ve yorucu zamanlarda birbirine destek çıkan bir ekibin faydasını görmüş olduk. Endişelerimizi, korkularımızı paylaştık.

İklim grevine hazırlıkta yapılan video konferans görüşmelerinden bir tanesi

‘Fiziksel olarak uzak ama birlikte’

Peki, sen bu karantina günlerini nasıl yaşıyorsun? Neler yapıyor nasıl vakit geçiriyorsun? 

Kendi adıma, korkuya kapılmamak, dipsiz bir anksiyete kuyusuna düşmemek için bulabildiğim her etkinliğe, toplantıya, çalışmaya katılmaya özen gösteriyorum. Bir şey üretmeye, yazmaya, çizmeye çalışıyorum. Bu noktada FFF ve 3 Nisan organizasyonları da biraz işime geldi diyebilirim.

Fakat, ne kadar çabalasam da Avrupa, Amerika’dan arkadaşlarımın ve onların ailelerinin de virüse yakalandığının haberleri geldikçe ümitsizliğe kapılmamak mümkün olmuyor. Amerika’da en sert etkilenen bölgelerden birinde yakın ailemin yaşaması tabii etkili olmuyor.

Kendimce kabullenmeye çalışıyorum. Kolay olmayacak, kısa da olmayacak ve bir süre hayatımız ‘normal’ çizgisine geri dönemeyecek fakat hep birlikte atlatacağız. İşte tam bu noktada fiziksel olarak uzak ama birlikte olmamız çok önemli.

Bizi 3 Nisan’da neler bekliyor?

3 Nisan’da tahminimizce bir ilk yaşayacağız. İlk ayağında saat 16.00’da bir internet görüşmesi üzerinden FFF ve Sıfır Gelecek’in basın açıklaması yapılacak; Mert Fırat ve Gülinler gibi ünlü isimlerin de katılımı ve konuşması ile.

Moderatörlüğünü üstlendiğim ikinci ayağında yine internet üzerinden tüm Türkiye’den aktivistlerin ve gençlerin katıldığı hayli kalabalık bir ‘dijital iklim grevi’ yapacağız. Burada, Bursa, Eskişehir, İzmir, Ankara, İstanbul’dan aktivistler konuşmalar yapacak.

 

‘Umut getiren bir etkinlik olacağına inanıyorum’

Saat 21.00’da olan sosyal medya kampanyasından sonra, normal grevlerimizi nasıl bitiriyorsak öyle sonlandıracağız günü. Çeşitli sanatçılar saat 22.00’da Instagram hesapları üzerinden iklim için çalacaklar. Gülinler, Teneke Trampet, Zeytin, Yarkın Duo, Metin Türkcan, Kardeş Türküler’den Feryal Öney

Anlaşıldığı gibi epey yoğun bir programımız var. Hepimiz için bu düzen yeni olsa da olabildiğince çok katılımcı ile, ses getiren ve belki de insanlara Covid-19 haberlerine mola verdirten, umut getiren bir etkinlik olacağına inanıyorum.

Son olarak paylaşmak istediğin bir mesajın var mı?

İklim krizi, coronavirüs fark etmeksizin hepimiz bu işin içinde birlikteyiz. Belki uzağız ama insanlığımıza her zamankinden daha da yakın olmamızı gerektiren zamanlar bizi bekliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.