ManşetEnerjiİklim Krizi

Danıştay’a dava: Yoksul halka kömür değil ücretsiz elektrik dağıtılsın

0

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, Adana Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yoksul halka ücretsiz kömür dağıtılmasını durdurması yönünde başvuruda bulundu.

Başvuruda kömür yerine ailelere ücretsiz elektrik verilmesi ve yoksul semtlere güneş enerji sistemleri kurulması önerildi. Aralık ayında yapılan başvurunun reddedilmesi üzerine ise bir araya gelen kurumlar Danıştay’a dava açtı.

‘Artık kömür tüketme lüksümüz yok’

Konuyla ilgili Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nden gönüllü Avukat İsmail Hakkı Atal bir açıklama yayınladı.  Açıklamada koronavirüsün mutasyona uğramasının sebebi olarak iklim değişikliğinin gösterildiği, artan nüfus ve hayvanların yaşam alanlarının işgal edilmesi sebebiyle virüsün hayvanlardan insana yayıldığı ve küresellik sebebiyle tüm dünyaya ulaştığının belirtildiği akademik çalışmalara referans verildi.

Açıklamada buna ek olarak hayvanlardan insanlara yayılan domuz gribi, SARS, kuş gribi ve ebola gibi virüslerin dünya genelinde artış gösterdiği belirtildi.

İklim sisteminin bozulmasının başlıca sebebinin kömür ve petrol tüketimi olduğunun söylendiği açıklamada “Artık kömür tüketme lüksümüz yok” denildi. Çevre ve ekoloji mücadelesinde kazananın da kaybedenin de insanlık olduğuna vurgu yapılan açıklama “Sistemi dönüştürmek, iklim sistemini ve gezegeni korumak, kömür-petrol kartellerine ve onların uzantılarına karşı mücadele etmek zorundayız. Kaybedecek zaman yok” ifadeleriyle son buldu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.