GündemKoronavirüs SalgınıManşet

Yeni Covid-19 önlemleri: Yurt dışı uçuşlar durduruldu, şehirlerarası seyahat valilik iznine tabi

0

Erdoğan şöyle konuştu:

Bu krizin üstesinden gelebilmek için daha çok fedakarlık yapmamız gereken bir döneme girdik. Rehavete kapılmayacağız çünkü karşımızdaki tehdit çok ciddidir. Paniğe kapılmayacağız çünkü bu tehdide karşı sağlam bir mücadele yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın bu hastalığın yol açabileceği vahim sonuçların farkında olduğuna inanıyorum.

Bu ülkede hiç kimsenin aç kalmasına da, açıkta kalmasına da müsaade etmeyiz. Çocuklarımıza nasıl gözümüz gibi bakıyorsak, büyüklerimize de aynı ihtimamı göstereceğiz. tüm bu tedbirleri uyguladığımızda en kısa sürede bu meselenin üstesinden gelebileceğimizi görüyoruz. Hep birlikte kurallara uyalım, ikazlara kulak verelim.”

Türkiye’nin salgın dönemine en hazırlıklı şekilde yakalandığını öne süren Erdoğan, ilaç ve gıda konusunda hiç bir sıkıntı olmadığını, üretim ve tedarik zincirlerinin aksaklık çalıştığını söyledi; “Maske, eldiven gibi ürünleri kendimiz üretebildiğimiz için sorun yaşamıyoruz. Stokçuluk yapanlar, var bunlara aldanmayın. Bütün güvenlik güçleriyle sırtlarındayız” diye konuştu. 

‘Önlemlerin süresi halkın kararlılığına bağlı’

Cumhurbaşkanı, dünyanın nüfusuna göre en cok yoğun bakım yatağına sahip ülkesinin Türkiye olduğunu da ileri sürdü; hem vatandaşların hem de sağlık personelinin tüm ihtiyaçlarının karşılandığını kaydetti.

Erdoğan, alınan önlemlerin ne kadar süreceğinin de halkın kararlılığına göre değişeceğini bildirdi:

Kabine toplantımızı her hafta pazartesi telekonferansla gerçekleştireceğiz. Tüm çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Bakanlarımız gelişmeleri an be an milletimizle paylaşıyor. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda ilave tedbirler oluyoruz. Tedbirlerin ne kadar süreceği halkımızın kararlılığına göre değişecektir. Kamu düzeninin korunması, sağlık sisteminin etkin işletilmesi, tedarik zincirinin ayakta tutulması, sosyal mesafe ve izolasyonu gözetiyoruz. Tüm alanlarda aldığımız tedbirlerin gerisinde hep bu amaçlar vardı.”

Özel sektörde minimum personelle esnek çalışma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınacak ek tedbirleri şöyle açıkladı:

  • 1-Şehirlerarası seyahatler valilik iznine bağlanmıştır.
  • 2-Özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma sistemine geçilecektir.
  • 3-Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.
  • 4- Ören yerleri gibi alanlar hafta sonu kapalı olaca, hafta içi de toplu olarak bulunulamayacaktır.
  • 5- Askerlerimiz 14 gün karantina kuralına uygun şekilde celp ve terhis uygulamasına tabi tutulacaktır.
  • 6- Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.
  • 7- Valilerimizin başlandığında pandemi kurulu oluşturularak alınan tedbirlerin takibi yapılacak, gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştırılacaktır.

Sözkonusu önlemler, başta İstanbul, Ankara, Kocaeli olmak üzere 30 büyükşehrin tamamında uygulanacak.

Erdoğan, önlemlerin daha ileri noktaya ulaşması istenmiyorsa, gönüllü karantina şartlarına uyulması, sokağa çıkılmaması gerektiğini belirterek, “Bu süreci en kısa sürede ve en az hasarla atlattığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Rehavete ve paniğe katılmadan dikkatle ve sabırla atacağımız her adım bizi bu tehditten uzaklaştıracaktır. Kendimizin ve evlatlarımızın geleceği için evde kalalım, tedbirleri uygulayalım, bilim insanlarımızın tavsiyelerine kulak verelim. Ve şunu unutmayalım “Yarın elbet bizim, elbet bizimdir, gün doğmuş gün batmış, ebed bizimdir” diye konuştu.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.