GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Korona pozitif hasta eve gönderildi, bütün apartmana bulaştırdı

0

İstanbul Avcılar’da oturan 46 yaşındaki M.U’ya, öksürük, nefes darlığı ve ateş şikayetiyle gittiği hastanede test yapılmayıp eve gönderildiği iddia edildi. Uluç’un ailesinin anlattığına göre, ertesi gün durumu ağırlaşınca yapılan testte virüs teşhis edildi, bu kez de hastanede yer yok dendi. Eve dönmek zorunda kalan adamın ailesinde ve komşularında da korona semptomları görünüyor.

DW’den Tunca Öğreten’in haberine göre M.U’nun yaşadığı ihmaller zinciri şöyle gerçekleşti:

E.U 24 yaşında. Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi beşinci sınıf öğrencisi. Babası, annesi ve büyükannesi ile birlikte İstanbul Avcılar’da bir apartman dairesinde yaşıyor.

46 yaşındaki emekli babası M.U, geçen pazar gecesi rahatsızlanır. E.  ve 43 yaşındaki annesi A.U. öksürük, yüksek ateş ve nefes darlığı gibi semptomlar nedeniyle Covid-19’dan şüphelenir ve M.U’yu Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne götürürler. Hastanenin acil servisinde muayene edilen M.U, görevli doktorların semptomları yetersiz bulması nedeniyle Covid-19 testi yapılmaksızın eve gönderilir.

Ailesiyle birlikte eve dönen M.U, bir sonraki gece daha da ağırlaşır. Aile bu kez Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yolunu tutar. Burada semptomları Covid-19 için yeterli görülen M.U’nun tomografisi çekilir, test yapılır. Testin sonucu pozitif çıkar. Ancak bu defa da yetkililer aileye hastanede boş oda olmadığı için yatışını sağlayamayacaklarını, arzu ederlerse hastanede bekleyebileceklerini söyler. Doktorların sunduğu ikinci alternatif ise M.U’nun kendini evde karantinaya alabileceği yönünde olur. Aile bir süre hastane koridorlarında bekler. Saatler ilerledikçe M.U, bu duruma dayanamaz ve evine dönmeye razı olur.

Üniversitesi öğrencisi E.U, doktorlar tarafından yazılan reçeteyi ve Covid-19 pozitif babasını alarak çaresiz bir şekilde gece 2.30’da eve döner. Sabah olduğunda reçetedeki ilaçları temin etmek için soluğu eczanede alan anne, Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine ait kayıtlarda eşi M.U’un hastanede yattığını görür. Öyle ki sabaha karşı eve gönderilen M.U, hastane kayıtlarına yatan hasta olarak geçirilmiştir.

‘Kediye, köpeğe bile böyle yapmıyoruz’

E.U, test neticesinde babasında Covid-19 virüsü tespit edilmesine karşın eve gönderilmelerine anlam veremediğini söylüyor. E.U, sözlerine şöyle devam ediyor: “Biz veterinerlik fakültesinde böyle bir ihmal ve hatayı kediye, köpeğe dahi yapmıyoruz.”

Takvim 25 Mart Çarşamba akşamını gösterdiğinde M.U’un durumu daha da ağırlaşır. Nefes alamaz, durmaksızın öksürür. Daha da kötüsü evin 70 yaşındaki büyükannesi A.U’da da Covid-19 semptomları gözükmeye başlar. Yaşlı kadın nefes darlığı çekmektedir. E.U, 112 Acil Servis’i arayıp durumu anlatır. Ekipler kısa süre sonra kapıdadır. M.U ve A.U, ambulansla Esenyurt Devlet Hastanesi’ne götürülür. Yapılan tetkiklerin ardından M.U’nun  derhal hastaneye yatışı sağlanır. Benzer semptomlar görülmesi nedeniyle büyükanneye de Covid-19 testi yapılır. Sonuç ise pozitiftir. O da bir başka odaya yatırılır ve tedavisine başlanır.

E.U, yaşadıklarını anlatırken konuşması sık sık öksürük nedeniyle kesiliyor ve “Sağlığınız nasıl?” sorumuza şu yanıtı veriyor: “Annemde de, bende de Covid-19 semptomları var. Sadece bizde değil. Oturduğumuz apartmanda dokuz kişi yaşıyor ve herkeste benzer rahatsızlıklar var. Büyük ihtimalle hepimiz virüsü kaptık, pozitifiz.”

E.U’nun anlattıklarına göre sağlık görevlileri Avcılar’daki apartmana gelerek tüm sakinlere test yapacaklar. Belki de hastanenin ihmali nedeniyle dokuz kişinin daha testi pozitif çıkacak.

26 Mart’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı son rakamlara göre Türkiye’deki vaka sayısı 3 bin 629. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısıysa 75. Son 24 saatte 7 bin 286 kişiye test yapıldıysa da uzmanlar bugüne dek yapılan test sayısının yetersiz ve virüsle mücadelede büyük bir eksik olduğu görüşünde. “

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.