TürkiyeManşet

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: Siyasi tutukluları serbest bırakın

0

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, hükûmetlere koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında cezaevi ve diğer kapalı tesislerdeki insanların sağlığını korumak için çağrıda bulundu.

Bachelet, “Covid-19 hapishaneleri, tutukevlerini, mülteci kamplarını olduğu kadar bakım evlerini ve psikiyatri hastanelerini ve böyle kurumların saldırı riski altında olan, savunması aşırı ölçüde zor sakinlerini vurmaya başladı” dedi.

‘İhmal, felakete yol açar’

Kapalı yerlerde tutulan kişilerin ihmal edilmesinin sonuçlarının felakete yol açacağını söyleyen Bachelet “Hükümetlerin, kriz planlamalarında, tutukluları, tutukevi görevlilerini, ziyaretçileri ve kuşkusuz, daha geniş toplumu korumak için tutuklu insanların durumunu dikkate almalarının gerekliliği hayati önemdedir” diye ekledi.

Bachelet, “Giderek artan sayıdaki ülkede, hapishanelerdeki ve diğer  kurumlardaki daha şimdiden rapor edilmiş hastalık salgını ve artan sayıdaki ölümler karşısında, tutuklular ve görevli elemanlar arasında daha fazla hayat kaybını önlemek için yetkililerin şimdi harekete geçmesi gerektiğini” söyledi.

İtalya’da koronavirüs tedbiri kapsamında görüşleri iptal edilen mahkumlar isyan başlatmıştı

‘Siyasi mahkumlar serbest bırakılsın’

Yüksek Komiser, birkaç ülkede şimdiden bazı pozitif adımlar atıldığını belirterek hükümetleri ve ilgili otoriteleri gözaltında tutulan insanların sayılarını azaltmak üzere süratle çalışmaya davet etti:

Yetkililer özellikle Covid-19’a kolaylıkla yakalanabilecek olanları, bunlar arasında daha yaşlı olan tutukluları, hastaları olduğu kadar düşük riskli suçluları da bırakma tahliye etme yollarını gözden geçirmeliler. Yetkililer, aynı zamanda, hamile olanlar da dahil kadın mahkûmların, keza engelli tutukluların ve çocuk tutukluların özgül sağlık bakımı gereksinimlerini sağlamayı sürdürmelidir.

Bachelet, “hükümetlerin, her zamankinden daha çok şimdi, siyasal mahkûmlar ve basitçe eleştirel ya da muhalif görüşleri yaydıkları için tutuklanmış olan diğerleri de dahil, yeterli hukuki temelden yoksun olarak tutuklanmış olan herkesi serbest bırakmaları gerektiğini” vurguladı.

Türkiye’de siyasi mahkumlar kapsam dışı

Şu anda Türkiye’de 257 bini hükümlü, 43 bini tutuklu toplam 300 bin kişi cezaevlerinde bulunuyor. TBMM, koronavirüs salgınında cezaevlerindeki sayıyı azaltmaya yönelik yeni bir infaz indirimini gündeme aldı.

Ancak önerilen taslakta terör suçları, kasten öldürme suçu ve örgütlü suçlarda indirim öngörülmüyor. Paket, terör suçlarını kapsam dışı bıraktığı için birçok yazar, siyasetçi ve gazeteci düzenlemeden faydalanamayacak.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.