GündemEğitimKoronavirüs SalgınıManşet

Okullar 30 Nisan’a kadar kapalı

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlık ettiği bugünkü Bilim Kurulu toplantısına Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da katıldı. Dört buçuk saat süren toplantının ardından iki bakan kameraların karşısına geçti.

İlk konuşmayı yapan Bakan Koca, koronavirüs salgını süresince sokağa çıkmakta ısrar eden gençlere seslendi: “Sizinle bir ağabey olarak konuşuyorum. Orta yaşlı vaka sayısı az değil. Virüs genç orta yaşlı ayrımı yapmıyor. Hastalığa hatta daha büyük acılara aracılık etmeyin. Dışarıda eskisi kadar güzel olmasa da bir dünya var ama evinizde oturun. Tolstoy, Mustafa Kutlu okuyun. Kendinize yatırım yapın.”

Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var, yakalanmamak.” diyen Koca “Tokalaşıp tokalaşmamakta, misafirliğe gidip gitmemekte, dışarı çıkıp çıkmamakta irade sahibiyiz… Devlet mücadeleyi organize eden güçtür. Uygulama bize bağlıdır. Hiçbir sağlık kurumu virüsün bulaşmasını önleyemez. Bunu siz önleyebilirsiniz” dedi.

’26 hasta iyileşti’

Biri 60 yaşında diğeri 65 yaşın üstünde iki kişi dahil 26 hastanın iyileştiğinin altını çizen Sağlık Bakanı,  bundan sonra dijital ortamda iyileşen, yoğun bakıma alınan hastalar dahil salgın sürecindeki tüm verilerin güncellenerek paylaşılacağını ifade etti. Soru-yanıt bölümünde ise Koca, il bazında vakaların dağılımını gösteren bir tablo olup olmadığına ilişkin soruya “Biz zaten biliyoruz. Gerektiğinde paylaşırız” yanıtını verdi.

Paylaşımlar bakanlığın internet sitesinden paylaşılacak.

Dünkü rakamlarla hazırlanan ilk tablo şöyle:

30 Nisan’a kadar okullar kapalı

Koca’nın ardından söz alan Milli Eğitim Bakanı Selçuk da okulların 30 Nisan’a kapalı kalacağını, evden eğitimin süreceğini söyledi. Ücretli öğretmenlerle ilgili soruyu, “Mevzuat açık. Telafi eğitimlerinde derslere girmeleri söz konusu olacak. Çalışmalar devam ediyor” diyerek yanıtlayan Selçuk, özel okul ücretleriyle ilgili soru üzerine ise “Özel okul temsilcileriyle görüşmemizde gündeme geldi, telafi edileceği için problem çıkacağını sanmıyorum”dedi.

Çin’den gelen ilaç yoğun bakımındaki 136 hastaya verildi

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, testlerle ilgili olarak hiçbir laboratuvarın para almasının uygun olmadığını söyleyerek,“Korsan test yapanları şikayet edin” ifadelerini kullandı.

Çin’den getirtilen ilacın yoğun bakımdaki 136 hastaya verildiğini belirten Bakan, 1250 kutu getirtildiğini 3 bin 750 kutu daha ısmarlandığını söyledi.

Sahibi olduğu Medipol Hastaneleri’nde bir grup çalışanın ücretsiz izne ayrıldığına’ dair soruya “Gerçeği yansıtmıyor. Ben oradan ayrıldım” yanıtı veren Koca maskelerle ilgili bir soruyu ise “Vatandaşımızı sağlık çalışanımızı maskesiz bırakmak istemiyoruz elimizden geleni yaparız” diyerek yanıtladı. Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Gerekirse üretim merkezlerine el koyarız” söylemini yineledi.

‘Hastalığın tepe seviyesine ulaşıp ulaşmadığını söylemek zor’

Sağlık Bakanı, hastalığın pik seviyeye ulaşıp ulaşmadığına dair soruya,“Bu konuda, hastalığın tepe seviyesine ulaşıp ulaşmadığı konusunda bir şey söylemek zor”diyerek yanıt verdi.

Bir soru üzerine, “Özel sektörün de, kamu kuruluşlarındaki vardiyalı çalışma sistemine uyum sağlamasını bekliyoruz” diyen Koca, İstanbul’da bir hastane önünde (Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi) kuyruk oluştuğunun anımsatılması üzerine, hekim istemeden test yapılmasına gerek olmadığını söyledi.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.