GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Koronavirüs Dünya: Sokağa çıkma yasakları yayılıyor

0

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, korona virüsünün yayılmasını engellemek için tüm ülkede 21 günlüğüne sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasak dün gece yürürlüğe girdi.

Nüfusu yaklaşık 1.4 milyar olan ülkede önceki günden bu yana bazı büyük şehirlerde kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. Modi, son yaptığı açıklamada, bu yasağın ‘her bir köyü, her bir bölgeyi’ kapsayacak şekilde genişletildiğini açıkladı. Hint Başbakanı televizyondan yayınlanan konuşmasında, “Evinizden çıkmanın nasıl bir his olduğunu unutun. Evden çıkmak tamamen yasaklanmıştır” dedi.

Hindistan’da şu ana dek 482 Covid-19 vakası tespit edildi. Ülkede en az dokuz kişi virüs nedeniyle öldü.

Suriye’de de gece yasak

Suriye’de de salgın önlemleri kapsamında kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak, akşam 18.00 ile sabah 06.00 arasında geçerli olacak. Gazeteciler kapsam dışı tutulacak. Bu akşam yürürlüğe girecek yasak kapsamında, söz konusu saatler arasında  her türlü ticari faaliyet durdurulacak ve dükkanlar kapalı olacak.

Sokağa çıkma yasağı, ambulans, itfaiye, sağlık çalışanları ve gazeteciler için geçerli olmayacak.

Kuzeyinde de yasak var

Suriye’nin kuzeyinde, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki bölgelerde de hafta başından bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. SDG dün, virüs salgını nedeniyle operasyonlarını durdurduğunu açıklamış ve insani ateşkes çağrısı yapmıştı.

Brezilya’da mafya talimat verdi

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki yasa dışı çeteler, virüs salgınıyla  mücadelede hükümetin gerekli tedbirleri almadığını belirterek sokağa çıkma yasağı ilan etti. ‘G1’ adlı yerel medya portalının haberine göre Rio das Pedras, Muzema ve Tijuquinha bölgelerinde yaşayanlar sosyal medya üzerinden sokağa çıkmamaları yönünde tehdit edildi.

Söz konusu mesajlarda, “Rio das Pedras, Muzema ve Tijuquinha sakinlerinin dikkatine. Saat 20.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Bu dakikadan sonra sokakta görülenlere uyarılara uyma dersi verilecektir” ifadeleri kullanıldı.

Diğer bir mesajda ise “Biz halk için en iyisini istiyoruz. Eğer hükümetin bunu yapacak kapasitesi yoksa organize suç çeteleri duruma el atacaktır” yazıldı. Polisten mesajlarla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Rio de Janeiro’da salgının yayılmasını önlemek için atılan adımlar, kara ve demir yolu ulaşımının azaltılmasını, gemi seferlerine kısıtlama getirilmesini kapsıyor. Henüz sokağa çıkma ile ilgili bir yaptırımın olmadığı eyalette 191 korona virüsü vakası bulunuyor.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.