ManşetEkoloji

Mahkeme ODTÜ’ye KYK yurdu yapılmasıyla ilgili protokolü iptal etti

0

ODTÜ’deki Kavaklık arazisi üzerine Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait 2 bin kişilik yurt yapılmasını öngören protokol, Ankara 11’inci İdare Mahkemesi’nin protokolü hukuka aykırı bulmasıyla iptal edildi. 12 Mart’ta verilen karar 20 Mart’ta tebliğ edildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında Mayıs 2018’de yapılan protokole ve ön gördüğü yurt yapımına karşı çıkan öğrenciler 311 gündür nöbet tutuyordu.

‘Hukuka aykırı’

Oy birliğiyle verilen kararda, “Kurulu bulunan intifa hakkına aykırı kamu gücüne dayalı üstün ve ayrıcalıklı yetkileri kullanarak davalı Kredi Yurtlar Kurulu Genel Müdürlüğü ile aralarında, taşınmazın öğrenci yurdu yapımı için tahsisine ilişkin protokolün hukuka aykırı olduğu ve bu protokol kapsamında gerçekleştirilen inşaat işleminde de hukuka uyarlı bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oy birliği ile karar verildi” ifadeleri yer aldı.

8 Temmuz günü yüzlerce ağaç kesildi

ODTÜ Savunulmalı hesabından yapılan paylaşımda “Bugün açıklanan bu karar;  Doğanın sermayeye, aydınlığın karanlığa, iyiliğin kötülüğe, özgürlüğün tiranlığa, umudun yarınsızlığa ve ODTÜ’lülerin saray kayyumu rektöre ve onun yönetimine karşı zaferidir. Yaşasın Kavaklık direnişimiz” denildi.

Ne olmuştu?

KYK’nin 2 bin kişilik yurt inşaatı 16 Mayıs 2019’da başladı. İnşaat Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Rektörlük arasındaki 40 dönüm arazinin KYK’ye 49 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesine yönelik protokole dayandırıldı.

25 Haziran 2019 tarihinde, kavaklık bölgesinde yapılacak bir yurt inşaatı için Çankaya Belediyesinden ruhsat alınmadığı ortaya çıktı. Ruhsatsız inşaata ve yurdun yapımına karşı çıkan öğrenciler çadırlı direniş başlattı.

Nöbetin 55’inci günü olan 8 Temmuz’da kampüse giren yüzlerce polis öğrencilere müdahale ederek, Kavaklık alanın etrafını bariyerle çevirdi ve yüzlerce ağaç kesildi.

Sonrasında tapudaki sorgulama alanın 2034 yılına kadar ODTÜ Geliştirme Vakfı’na ait olduğunu ortaya çıkardı, inşaat durduruldu. Öğrenciler tekrar girdikleri Kavaklık’ta fidanlar dikmeye ve nöbetlerini sürdürmeye devam ettiler.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.