GündemManşetTürkiye

İnfaz paketi için partiler arası görüşmeler başladı

0

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), infaz oranını yarı yarıya indiren ve denetimli serbestlik süresini arttıran kanun teklifi taslağı Meclis’te grubu bulunan diğer partilerin görüşüne sunmaya başladı. İlk ziyaret Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubuna yapıldı.

Ziyarette, AKP heyetinde Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan ile Adalet Komisyonu üyeleriyle Adalet Bakanlığı temsilcisi yer alırken,  CHP heyetinde Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç ve Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, milletvekilleri Bülent Tezcan, Zeynel Emre, Alpay Antmen ve Murat Emir hazır bulundu.

AKP heyeti 10 kanunda değişiklik içeren teklifi daha sonra İYİ Parti’ye götürdü. Teklif, HDP grubuna sunulacak.

CHP’den teklife üç itiraz iki öneri

CHP Başkanvekili Engin Özkoç, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında AKP heyetine TCK 188 kapsamındaki uyuşturucu ticareti, cinsel suçlar ve kadına şiddet konusunda hassasiyetlerini ilettiklerini belirtti. “Ayrıca Terörle Mücadele Yasası’nda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle terör örgütü üyesi olmadığı halde yardım yataklık adı altında haksızlığa uğrayan çok sayıda kişinin bulunduğu, bu haksızlıkların giderilmesini kapsayacak bir adıma da ihtiyaç olduğunu belirttik” diyen Özkoç tutuklu gazeteciler, akademisyenler ve muhaliflere yönelik düzenleme yapılması önerilerini ilettiklerini bildirdi

’70 bin kişinin tahliyesi öngörülüyor’

CHP’nin hukukçu milletvekillerinin teklif üzerinde çalıştığını, CHP’nin önerilerinin de yer alacağı çalışmayı gün içinde AKP’ye ileteceklerini belirten Özkoç, gelen teklif değişmeden geçerse yaklaşık 70 bin kişinin yararlanacağı, farklılaştığında ise bu sayının 35-40 bine düşeceği bilgisi verildiğini paylaştı.

Bostancı: Adı üzerinde taslak

AKP heyeti infaz taslağı ile ilgili diğer partileri ziyaret ederken Grup Başkanı Naci Bostancı’dan teklifin bir taslak olduğu değerlendirmesi geldi. Bostancı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hazırladığımız infaz taslağı adı üstünde sadece bir taslak. Tüm partilerin yaklaşımını görmek istediğiniz bir zemin. Nihai teklif görüşmelerin ve son değerlendirmenin ardından belli olacak. Taslak üzerine spekülasyon yapmak kesinlikle yanlıştır, sürece zarar vericidir” dedi.

Kimlerin yararlanması öngörülüyor?

AKP ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınından sonra hızla TBMM’den çıkartılmasını kararlaştırdığı infaz paketi taslağına göre, terör suçları, kasten öldürme suçu ve örgütlü suçlarda indirim öngörülmüyor. Ancak, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti gibi konularda, 3/4’lük koşullu salıverilme oranı 2/3’e indiriliyor.

Uyuşturucu ticareti suçundan veya cinsel suçlardan birini işleyen bir kişi, 12 yıl ceza aldıysa, mevcut sistemde infazı 9 yıl olarak hesaplanıyordu. Denetimli serbestlik de hesaba katıldığında 8 yıl hapiste kalıyordu. Yeni düzenlemeyle bu, 8 yıla düşüyor. Ayrıca, bir defaya mahsus uygulanacak olan geçici denetimli serbestlik süresinin 3 yıla çıkarılmasıyla, hapiste kalma süresi 5 yıla düşüyor.

Kişi sayısı belirsiz

Şu anda Türkiye’de 257 bini hükümlü, 43 bini tutuklu toplam 300 bin kişi cezaevlerinde bulunuyor. Adalet Bakanlığı, 2019 yılının cezaevi istatistiklerini henüz yayınlamadı, ancak Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 20 Mart itibariyle 65 bini uyuşturucu ticareti, 45 bini hırsızlık, 37 bini terör, 34 bini adam öldürme, 27 bini yağma ve gasp, 4 bini organize suç örgütü kurmak, yönetmek gibi suçları işlediği gerekçesiyle, 89 bin kişi ise diğer suçlardan cezaevlerinde bulunuyor.

Uyuşturucu ticareti suçu işleyen 65 bin kişi, hırsızlık suçu işleyen 45 bin kişi, yağma ve gasp suçu işleyen 27 bin kişi infaz düzenlemesinden yararlanacak.

Ayrıca, diğer suçlar başlığı altında sayısı belirlenen 89 bin kişi içinde yer alan cinsel suçtan tutuklu ve hükümlüler de yeni düzenlemeden yararlanacaklar arasında bulunuyor. Ancak bu kişilerin tamamı cezaevinden çıkmayacak. Çünkü, suç tiplerinde indirime gidilse dahi, suçun niteliği bakımından aldıkları ceza değişiklik gösteriyor.

Osman Kavala, Selahattin Demirtaş, Ahmet Altan gibi “terörle mücadele”, “darbeye teşebbüs” maddelerinden tutuklu veya hükümlü bulunanlar ile gazeteciler ve hak savunucuları ise taslak kapsamında yer almıyor.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.