ManşetEkoloji

Greenpeace: Dünyada 10 kişiden üçünün güvenli suya erişimi yok

0
Dwindling water supplies at Theewaterskloof Dam, an earth-fill type dam located on the Sonderend River near Villiersdorp, Western Cape, South Africa, around 100km east of Cape Town.

Greenpeace, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayarak “İnsanlık için geri dönülmez bir felakete neden olabilecek su krizine karşı çok geç olmadan harekete geçmeli ve gerekli önlemleri almalıyız” ifadeleri kullanıldı.

İklim değişikliği, plastik kirliliği, fosil yakıt bazlı enerji sektörü nedeniyle temiz su kaynaklarının zarar gördüğü söylenen açıklamada “Koronavirüs nedeniyle hijyenin hayati önem taşıdığı bu günlerde kendi sağlığımızı korurken, suyu israf etmemeye özen göstermeliyiz” denildi. Greenpeace tarafından paylaşılan dünyada su kullanımına ilişkin bilgiler ise şu şekilde:

  • Suya küresel talep 1980’lerden bu yana her sene yaklaşık yüzde 1 oranında artıyor. Bu da 2050 yılında şu ankinden yüzde 20 ila 30 daha fazla suya ihtiyaç olacağı anlamına geliyor.
  • Dünya üzerinde her 10 insandan 3’ünün güvenli içme suyuna erişimi yok.
  • Dünya nüfusunun yaklaşık 4’te birine ev sahipliği yapan 17 ülke “çok yüksek” su stresi ile karşı karşıya…

‘Nüfusun dörtte biri su krizinin eşiğinde’

  • Dünya nüfusunun yüzde 25’i bir su krizinin eşiğinde… Bu oranın 2025 senesinde yüzde 60 olması bekleniyor.
  • 4 milyar insan, senede en az bir ay ciddi su kıtlığı yaşıyor. Hesaplamalara göre 2050’de bu rakamın 4,8 ila 5,7 milyara yükseleceği tahmin ediliyor. Dünya üzerinde taze suyun yüzde 60’ı ülke sınırlarını oluşturan dere yataklarından elde ediliyor, olası bir su kıtlığının bu nedenle ülkeler arasında beklenmedik rekabetlere neden olmasından endişe duyuluyor.
  • 2040 yılında çok yüksek seviyede su stresi oluşacak bölgelerde 18 yaş altı 600 milyon çocuğun yaşayacağı tahmin ediliyor.
  • 2017 yılında evinden ayrılmak zorunda kalan 68 milyon insan suya ulaşımda sıkıntılar yaşıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.