Koronavirüs SalgınıManşet

Dünya’da korona krizi: Hindistan’da gündüz, Şili’de gece sokağa çıkmak yasaklandı

0
Fotoğraf: Rajanish Kakade/AP

Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgını tüm dünyadaki etkisini sürdürüyor. Dünya genelinde görülen vaka sayısı 342 bin 404 olarak açıklandı. 14 bin 762 kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti. İyileşen vaka sayısı ise 99 bin 41 olarak belirtildi.

Aralık ayında ortaya çıkan virüsün başka ülkelere yayılmasıyla pek çok ülke önlemlerini arttırdı, kısmi sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başladı, toplu etkinliklere getirilen kısıtlamalar ve ertelemeler de devam ediyor.

2020 Olimpiyatları erteleme yolunda

Japonya Başbakanı Şinto Abe, bu yaz yapılacak olan 2020 Olimpiyat Oyunları’nın “eksiksiz bir şekilde” düzenlenmesi mümkün olmadığı halde ertelenebileceğini söyledi. İptal edilmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Başbakan, geçen hafta yaptığı açıklamada ülkelerinde salgını kontrol atına aldıklarını, olimpiyatları gerçekleştirebileceklerini belirtmişti.

Kanada Olimpiyat Komitesi (COC) ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na katılmayacaklarını duyurdu.

Fotoğrad: EPA

Karadağ’da ilk ölüm

Karadağ Klinik Merkezi Müdürü Jevro Erakovic, ülkenin kıyı kesimlerinde bulunan Herceg Novi’de Kovid-19 tanısı konulan 65 yaşındaki bir erkek hastanın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Erakovic, kliniğe getirilen kişinin bir ay Sırbistan’da ikamet ettiğine dikkati çekti. Virüsün Avrupa’da en son yayıldığı ülke olan Karadağ’da vaka sayısı 22’ye yükseldi.

Gazze’de ilk vaka

İsrail ve Mısır’ın sınır kapılarını kapattığı abluka altındaki Filistin’in 2 milyon nüfuslu Gazze şehrinde yurt dışından gelen iki kişiye Covid-19 teşhisi konuldu.

Gazze Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Eburriş, cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, geçen perşembe Pakistan’dan dönen evli bir çifte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konulduğunu duyurdu.

İtalya’da 24 saatte 651 kişi öldü

Virüsün en çok ölüme sebebiyet verdiği İtalya’da salgın kritik düzeyde seyrini sürdürüyor. İtalya Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, dün akşam saatlerinde yaptığı ülkede koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin 476’ya yükseldiğini söyledi. Yani, 24 saat içerisinde toplam 651 kişi öldü.

Ülkede vaka sayısı 46 bini aşarken,  Roma’daki Sivil Savunma Genel Müdürlüğünde çalışan 12 yetkilide de koronavirüse rastlandığını, bu kişilerin herhangi bir semptomu olmadığını, evlerinde çalışmaya devam ettiklerini açıklandı. Borrelli’nin testi ise negatif çıktı.

ABD’de vaka sayısı 35 bini aştı

Worldometers’ın paylaştığı verilere göre ülkede 35 bin 70 kişinin Kovid-19 test sonucu pozitif çıktı. 458 kişi ise hayatını kaybetti. ABD Kovid-19 vaka sayısı bakımından Çin, İtalya, İran ve İspanya’nın ardından 5’inci sırada yer alıyor.

Almanya’dan Fransa’ya yardım

Salgının en çok etkilediği üçüncü Avrupa ülkesi olan Fransa’da Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, düzenlediği basın toplantısında, virüs tespit edilen kişi sayısının 1559 artışla 16 bin 18’e yükseldiğini belirtti.

Jerome Salomon, salgın nedeniyle son 24 saatte 112 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve böylece hayatını kaybedenlerin sayısının 674’e yükseldiğini duyurdu. Açıklamada gerçekteki vaka sayısının çok daha fazla olabileceği açıklandı.

Almanya’da Baden-Worttemberg eyaleti yönetimi koronavirüs vakaları nedeniyle yatak kapasitesini aşan Fransa’nın Grand Est bölgesindeki hastanelerden hasta alabileceklerini açıkladı.

Şili’de gece sokağa çıkma yasağı

Virüsün yayılışı giderek artış gösterirken ülkeler de yayılma hızını azaltmak için kimi tedbirleri uygulamaya koydu. Şili hükümeti koronavirüs ile mücadele kapsamında gece 22.00 ile sabah 05.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan etti. Nüfusu 18 milyonu aşan Şili’de şimdiye kadar 537 vaka görüldü.

Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalich, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle 83 yaşındaki kadının öldüğünü duyurdu. Manalich, bunun virüs nedeniyle ülkedeki ilk ölüm olduğunu belirtti.

Hindistan’da gündüz sokağa çıkma yasağı

Hindistan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayısı ve can kayıpları nedeniyle ay sonuna kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Başbakan Nerandra Modi, 07.00-21.00 saatlerindeki sokağa çıkma yasağının 31 Mart’a kadar sürdürülmesine karar verildiğini duyurdu.

Yunanistan karantinada

Yunanistan’da, salgın nedeniyle bu sabah saat 06.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis dün, halka sesleniş konuşmasında, iş ya da başka nedenlerden zorunlu olarak evden çıkma durumunda olan kişilerle ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: AP

Zorunlu koşulları bulunan kişiler önceden gideceği yeri bildiren bir form doldurarak yetkililerden izin alması ve nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurması koşuluyla dışarıya çıkabilecek.  Ülkede şu ana kadar 624 vaka görüldü. Vakalardan 15’i kişilerin hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı.

Moskova’da 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı

Rusya’da Kovid-19 vaka sayısının 438’e yükselmesi üzerine Moskova’da 65 yaş ve üzeri olanlar ile kronik hastalığı bulunanların sokağa çıkmaları yasaklandı. Moskova Belediyesi yasağın 26 Mart’tan 14 Nisan’a kadar geçerli olduğunu duyurdu. Rusya’da şu ana kadar bir kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.