Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Kavala için AİHM önlemi: ‘Darbe’den tahliye, casusluktan salıvermeme

0

Gezi davasından beraat ettikten hemen sonra,tahliyesi beklenirken, 15 Temmuz darbe soruşturması dosyasından tutuklanan Osman Kavala, bu suçlamadan tahliye edildi. Ancak aynı dosyadaki suçlamalar gerekçesiyle 10 gün önce bu kez casusluk suçlamasıyla yeniden tutuklandığı için serbest bırakılmayacak. Karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) gelebilecek bir mahkumiyet kararına karşı önlem olarak yorumlanıyor.

Kavala, Gezi davasıyla birlikte 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle de tutuklanmış, bu dosyadan Kasım 2019’da tahliyesine karar verilmişti. AİHM ise hem darbe girişimine ilişkin 309. madde tutukluluğu hem de Gezi davasındaki ‘anayasayı ihlal’ suçlaması nedeniyle ‘hak ihlali’ kararı verip Kavala’nın hemen tahliyesini istemişti.

Gezi davasında beraatine karar verilmesinden sonra tahliyesi beklenirken, daha önce tahliye edildiği 15 Temmuz dosyası açıldı ve bu suçtan yeniden tutuklandı.

ABD’li Henri Jak Barkey ile irtibat kurduğu suçlamasıyla “darbe girişimine destek” verdiği iddia edilen Kavala, 10 gün önce yine aynı dosya kapsamında “Devletin gizli kalması gereken belgelerini siyasal ve askeri casusluk nedeniyle temin etmek” ile suçlandı. İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği, Kavala’nın HTS kayıtlarında Barkey ile görüşmesine rastlanmamasına rağmen tutuklama kararı verdi.

AİHM derhal tahliye istemişti

AİHM’nin verdiği kararda, hem darbe suçundan tutuklama hem de iki yılı geçen tutukluluk süresi nedeniyle Türkiye suçlanmış ve Kavala’nın derhal tahliyesi istenmişti. Bugün darbe suçlamasından tahliye edilen Kavala, AİHM kararı kapsamında olmayan TCK’nın 328. maddesindeki casusluk suçundan 10 gün önce yeniden tutuklandığı için yine serbest bırakılmayacak.

Osman Kavala, üç kez aynı gerekçelerle tutuklandığı davalar nedeniyle 871 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.