Kültür-SanatManşet

Dünyanın en iyi fotoğrafçısı ödülü Alfredo Jaar’a

0
Alfredo Jaar’a ait, 2019’da Londra’da Goodman Galeri’de sergilenen Nduwayezu’nun Sükuneti (1997) isimli eser.

Yeşil Gazete için çeviren: Hande Yetkin

Hasselblad Ödülü bir fotoğrafçının erişebileceği en yüksek onur mertebesi olarak bilinmekte olup genellikle uzun ve kalıcı bir şöhrete uzanan yolda mihenk taşı işlevi görür. Hasselblad Vakfı, ödülün yeni sahibinin küreselleşme ve politik direnişe dahice ve kavramsal olarak yaklaşan Alfredo Jaar olduğunu duyurdu.

Jaar, ödülünü Ekim ayında Hasselblad Vakfı’nın merkezi olan İsveç’in Göteborg şehrinde teslim alacak, ayrıca bir milyon (yaklaşık 105.500 dolar civarı) İsveç kronunun ve Hasselblad Merkezi’nde bir solo serginin de sahibi  olacak; böylece geçtiğimiz yıllarda ödül alan Cindy Sherman, Ansel Adams, Daido Moriyama, Walid Raad, Robert Frank ve Graciela Iturbide gibi isimlerin arasına katılacak.

Rio de Janeiro’da yer alan Moreira Salles Enstitüsü fotoğrafçılık departmanının ve yarışmanın seçici jürisinin başkanlığını üstlenen Thyago Nogueira konuya dair şunları söyledi: “Alfrdo Jaar temsilin etiğini ön plana çıkararak sosyo-politik sorunların karmaşık doğasını keşfediyor. Bunun yanı sıra düşündürücü ve dingin işleri aracılığıyla insani felaketler, askeri çatışmalar, politik çarpıklıklar ve tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik eşitsizlikler gibi büyük çaplı sorunlarla yüzleşiyor.”

Diktatörlük rejimleri ve göç

Jaar’ın eserleri enstalasyon, heykel, fotoğraf, performans, film ve konsept parçalar içeren geniş bir skalayı bünyesinde barındırıyor. Şili‘de doğan, Martinik’te büyüyen ve New York’da yaşamını sürdüren sanatçı diktatörlük rejimleri ve göç olgularına eğilerek küresel politika anlayışımızı biçimlendirmede fotografik görüntülerin rolünü deşifre ediyor. Jaar’ın en ünlü işleri arasında ilk olarak 1987’de Times Meydanı’nda sergilenen ve Amerika Birleşik Devletleri’ni gösteren boş bir haritanın üzerine eklenmiş bir başlık ifadesi biçimindeki A Logo for America (Amerika için Bir Logo) isimli yapıtı de yer alıyor.

Hasselblad Ödülü ile başarılarına bir yenisini ekleyen Jaar, daha önce MacArthur “dahilik” ödülü olarak da bilinen Hiroşima Sanat Ödülü ve Şili Ulusal Sanat Ödülü’nün de sahibi olmuştu. İtalya’da düzenlenen Venedik Bienali‘nin dört edisyonunda boy gösteren sanatçı, 2013 edisyonunda Şili’yi temsil etmişti. Ayrıca eserleri Almanya’nın Kassel şehrinde her beş yılda bir organize edilen modern ve çağdaş sanat sergisi Documenta’nın iki edisyonunda yer almıştı.

Makalenin İngilizce Orijinali

You may also like

Comments

Comments are closed.