Koronavirüs SalgınıEkolojiManşet

Türkiye’de insanlar evlere kapandı, hava kirliliği azaldı

0

Koronavirüs salgını sebebiyle insanların evlerine kapanmayı tercih etmesiyle birlikte Türkiye genelinde hava kalitesi de değişime uğradı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ölçümlere göre on günlük süre zarfında hava kirliliği azaldı.

Türkiye’de ilk virüs vakasının açıklandığı 10 Mart gününde “hassas” ve “orta” skalalarında ölçülen hava kirliliği değerleri 19 Mart günü iyileşme göstererek “iyi” olarak derecelendirildi. Türkiye haritası turuncudan yeşile döndü.

10 Mart 16.00 hava kirliliği değerleri

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle vatandaşların eve kapanmaya başlaması motorlu taşıtlarla hareketliliği büyük ölçüde azalttı. Yurt genelinde toplu taşıma ve özel araç kullanımının büyük oranda azalmasının yanı sıra kafeterya ve birçok işyerinin de kapalı olması sonucu fosil yakıt kullanımı büyük oranda azaldı.

19 Mart 16.00 hava kirliliği değerleri

Trafik yarı yarıya azaldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Yoğunluğu Haritası’nda yüzde 50’lere çıkan trafik yoğunluğu ise yüzde 25 seviyelerine geriledi. Trafik yoğunluğunun en çok yaşandığı D100 Karayolu ve Boğaziçi Köprüsü’nde trafiğin akıcı olduğu görüldü.  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu toplu taşıt kullanımının da yüzde 70 gerilediğini açıkladı.

İtalya’da da hava kalitesi arttı

Salgın sebebiyle karantina uygulanan İtalya’da da benzer bir değişim gözlenmişti. Avrupa Uzay Ajansı uydu görüntülerinde İtalya’daki hava kalitesinin azalan azot dioksit emisyonları ile iyileşme gösterdiği gözlemlenmişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.