GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Korona krizi: Ermenistan’da bir ay olağanüstü hal uygulanacak

0

Covid-19‘un ülkeye yayılmasını göz önünde bulunduran Ermenistan Hükümeti 16 Mart 2020 günü saat 17: 00’da yürürlüğe girecek şekilde bir aylık Olağanüstü Hal uygulama kararı aldı. Genel kısıtlamalar, sıhhi önlemler, seyahat ve hareket kısıtlamaları öngören paket açıklandıktan sonra, Ermenistan’da Mart başından itibaren yavaşlamaya başlayan hayat yeni bir kısıtlı tempoya girdi.

Agos’tan Alin Özinan’ın haberine göre, devletin aldığı önlemlere paralel olarak, Ermenistanlılar self-izolasyonun hayat kurtaracağını düşünüyor. Hemen hemen herkes günlerini evde, temasları minimuma indirerek geçiriyor. Özel sektör evden çalışmaya geçerken, devlet dairelerinde sadece üst düzey görevlilerden oluşan gruplar çalışıyor. Marketler, eczanelerde personel maske ve eldivenler ile hizmet veriyor. Büyük bir panik havası olmasa da, korona’nın tüm dünyaya yaydığı bilinmezlik hissi Ermenistan’a da hakim durumda.

400 kişi karantinada

18 Mart sabahı itibarı ile 87 vaka var, yaklaşık 400 kişi ise karantinada. Sokaklar tenha olsa da metro, otobüs gibi toplu taşıma araçları düzenli dezenfekte edilmek şartıyla, çalışıyor. Başbakan Nikol Paşinyan, Sağlık Bakanı Arsen Torosyan, Olağanüstü Hal sorumlusu Başbakan Yardımcısı Tigran Avinyan, düzenli olarak yaptıkları sosyal medya canlı yayınları ile hem durum hakkında bilgi veriyor hem de halkı sağduyulu olmaya çağırıyor. OHAL düzenlemeleri ve koronavirüs hakkındaki güncellemeler ve haberler, hükümetin resmi kanalı “Armenian Unified Infocenter” ve sosyal medya hesapları aracılığıyla yayınlanıyor.

Morkur: Korona’nın resmi temsilcisi

1 Mart’ta İran’dan havayolu ile Ermenistan’a giriş yapan ilk vakadaki şahıs, belirtiler üzerine test yapılıp pozitif olduğu anlaşılınca karantinaya alınmış, temasta olduğu 20 kişi de yine gözlem altına alınmıştı. Ermenistan’da pozitif vaka sayısını birden yükselten ise İtalya’dan Ermenistan’a düğün için gelen orta yaşlı bir kadın oldu. Havaalanında hafif ateşi görülen kadının adresi alındıktan sonra, evde 14 gün kendini izole etmesi istendi. Kadın uyarılara kulak vermeyip, aynı gün kuaför, kuyumcu, aile fertleri ile temas kurdu, gece ise düğüne katıldı. Bir kişi tüm Eçmiadzin şehrinin felç olasına sebep oldu. Kadının bulaştırdığı hasta sayısı yaklaşık 60 olarak telaffuz ediliyor. 16 Mart’ta Eçmiadzin tamamen kontrol altına alındı, diğer şehirler ile yollar kapatıldı. Ermenistan sosyal medyası virüsü bulaştıran ve evlenen kızın teyzesi olduğu belirlenen kadın ile ilgili yoğun paylaşımlara sahne oldu. “Morkur (Teyze): Korona’nın Ermenistan’daki resmi temsilcisi” cümlesi ağızdan ağıza dolaşıyor.

Korona ile Mücadele Fonu’na destek başladı

Un, şeker, makarna, çamaşır suyu, alkol, tuvalet kağıdına olan rağbet 17 Mart itibari ile hafifledi. Yetkililer gıda konusunda sıkıntı yaşanmayacağını, ayrıca bu tip depolama  refleksinin toplumun farklı kanatlarına zarar vereceğini, “Komşumuz yokluk çekerken bizin tok olmamızın değeri yok” diyerek anlatmaya çalışıyorlar.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’na kayıtlı sosyal açıdan savunmasız ailelere yardımlarda bulunulacak. Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan bu ayki maaşını “Korona ile Mücadele” hesabına aktarıp, bu yardımı yapabilecek maddi durumdaki tüm vatandaşların sadece kendilerini değil, diğer aileleri de düşünmesini istedi. Bu çağrının ardından büyük işadamları ve şirketler fona  destekte bulunmaya başladılar.

OHAL’de ne olacak?

Büyük ölçekli ticari kuruluşların acil sıhhi önlemler almasına karar verildi. Tüm çalışanlara tıbbi maskeler ve dezenfektanlar sağlanıyor, tesisleri düzenli olarak dezenfekte ediliyor, dönüşümlü çalışma, zorunlu izinler uygulanıyor.  Gıda dağıtımı konusunda devlet yardımı olacağı bildirildi. Kapalı olan anaokullarında depolanan yiyecekler ekonomik açıdan zor durumda olan ailelere dağıtılacak.

Bu arada alınan önlemler nedeniyle Ermenistan vatandaşlarının, sürücü/ kargo taşımacılığı yapanlar dışında, ülkeden kara sınırları üzerinden bir ay boyunca çıkış yapmaları yasaklandı. Yurt dışından gelen Ermenistanlılar ise Türkiye’deki gibi karantinaya alınıyor. Ülkede etkinliklere de kısıtlama getirilirken, uzaktan/online eğitim konusunda altyapı çalışmalarına ağırlık veriliyor.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.