ManşetEkolojiKoronavirüs Salgını

Ekoloji Birliği: Sermaye değil halklar ve doğa korunsun

0

Ekoloji Birliği dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Salgının doğaya yapılan müdahalelerin bir sonucu olduğunun vurgulandığı açıklamada doğa tahribatının sonlandırılması, koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında sermayedarların değil işçilerin haklarının korunması talep edildi.

Bazı iddialara göre yarasaların yaşam alanlarının yok edilmesinin sonucunu yaşadığımızın belirtildiği açıklamada “Yarın diğer yaban yaşamının altüst edilmesinden dolayı nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruz” denildi. Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:

Ekoloji Birliği olarak bizler, yaşam alanlarımıza sahip çıkarken ekolojik dengenin korunmasının önemini ısrarla vurguluyoruz. Ekolojik sisteme müdahalenin tüm dengeleri bozduğunu biliyoruz. Doğa da bunun hesabını mutlaka sorar.

‘İşçiler robot olarak görülüyor’

Doğayı bir meta olarak gören sermaye, korona virüsü salgınında da kendi çıkarını korumayı önceleyerek halkın sağlığını “göstermelik” projelerle tehlikeye atmaktalar. Çalışan işçiler başta olmak üzere halkın yaşamları önemsenmemektedir. İşçiler robot olarak görülmekte, açıklanan önlemler paketinde işçiler ve yoksul halk yer almamaktadır.

‘İzinler yıllık izinden düşmemeli’

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından koronavirüse karşı açıklanan ekonomi paketine de değinildi. Paketin sermayeyi koruduğunun belirtildiği açıklamada hükümetin halkın sağlığı ve güvenlii için atması gereken adımlar şu şekilde sıralandı:

  • Oysa küçük esnafın, küçük çiftçinin, ücretli çalışanların, sağlık çalışanlarının hakları gözetilmelidir.
  • Krizde ayakta durması zor olan küçük çiftçi ve esnafa karşılıksız hibe verilmelidir.
  • Ücretli çalışanlar yıllık izinli değil, idari izinli sayılmalıdır.
  • Kapanan işyerlerinde işten çıkartma yerine çalışanların ücretlerinin işsizlik fonundan karşılanması sağlanmalıdır.
  • Okulların kapanması nedeniyle kamuda çalışan ve çocuğu olan kadınlara izin verildi ancak bu izinler yıllık izinden sayıldı.
  • İzinler yıllık izninden düşülmemeli, idari izinli sayılmalıdır.
  • Diğer yandan ebeveynlik yalnız kadının görevi değildir, krizin yükü yalnız kadınlara yüklenemez, babalara da idari izin verilmelidir.

‘Sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı’

  • Halka sunulacak tüm sağlık hizmetleri ücretsiz olmalıdır.
  • Tehdit altındaki tüm yurttaşların tahlilleri kısa sürede yapılmalıdır. Hijyen için gerekli olan su ücretsiz sağlanmalıdır.
  • Vatandaşın su borçları silinmeli, borç nedeniyle kapalı olan sular açılmalıdır. Su tüm canlıların yaşam kaynağıdır, paralı hale getirilemez, ticarileştirilemez
  • Koruyucu önlem için maske, dezenfektan gibi malzemeler tüm yurttaşlara acilen ücretsiz olarak dağıtılmalıdır.

Çözüm dayanışma ekonomisi

Ortaya çıkan krizin yükünü halkın değil ekolojik sistemi bozanların üstlenmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada son olarak şu ifadeler kullanıldı:

Ekoloji Birliği olarak, halkın sağlığının her şeyden önemli olduğunu ve korona virüsüne karşı mücadelenin yetkililerin birincil ve en temel görevi olduğunu hatırlatırız.

Bizler için çözüm, bir araya gelmek, yaşam alanlarımızı savunmak, ekolojik yaşam pratiklerimizi geliştirmek ve aracısız gıda dağıtım ağları dahil kendi dayanışma ekonomilerimizi kurmaktır.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.