SağlıkGündemKoronavirüs SalgınıManşet

HDP: Test yapılan kişi sayısı ve kriterlerini açıklayın

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye’deki Covid-19 salgınıyla mücadelede test uygulamasında karşılaşılan sorunlara ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Tüm ülkelerde her şüpheli vakada test yapıldığına dikkat çekilen önergede, özellikle yurt dışından gelenlerin karantinaya alınmasına rağmen test yapılıp yapılmadığının bilinmediğini kaydeden Kerestecioğlu, Türkiye’de test yapılan kişi sayısını, sonuçlarını, günde kaç kişiye test yapıldığını ve test kriterlerini sordu.

Önergede özetle şu ifadeler kullanıldı:

… 16 Mart 2020 tarihli açıklamasında Dünya Sağlık Örgütü, sosyal mesafeyi artırmaya yönelik tedbirlerin salgınla mücadelede tek başına yeterli olmayacağını, şu anda en acil ihtiyacın bütünlüklü bir yaklaşım sergilenerek tüm ülkelerde her bir şüpheli durumda test yapılması olduğunu vurgulamıştır.

Türkiye’de ise resmi açıklamalarda, salgının özellikle yurt dışı teması olanlar üzerinden yayıldığı, yurt dışından gelenlerin karantinaya alındığı belirtilse de bu kişilerin standart bir muameleye tutulup tutulmadığı, örneğin test yapılıp yapılmadığı konusunda dahi bilgi paylaşılmamaktadır. Ayrıca, yurt dışı teması bulunmayan, ancak hastalık semptomları gösterdiği için sağlık kuruluşlarına başvuran kişilere, testin yalnızca yurt dışı temaslı kişilere yapıldığı gerekçesiyle test yapılmadığı görülmektedir. Vaka sayısındaki artış, günlük olarak süreç yönetimi konusunda ciddi şüphelerin oluşmasına neden olmaktadır. Mevcut durumda, salgının yayılma hızı ve gerçek durumun anlaşılması zorlaşmaktadır.”

Kerestecioğlu’nun Bakan Koca’nın yanıtlamasını istediği sorular ise şöyle:

  • Türkiye’de 18 Mart 2020 tarihine kadar test yapılan kişi sayısı nedir? Sonuçların kaçı negatif, kaçı pozitif çıkmıştır?
  • Günde kaç kişiye test yapılmaktadır?
  • Bir kişiye test yapılması için hangi kriterler aranmaktadır?
  • Bugün itibarıyla Bakanlığın elindeki test kiti sayısı nedir? Test kitleri nasıl tedarik edilmektedir? Uzun vadede test kiti konusunda yetersizlik yaşanmaması için bir planlama yapılmış mıdır?
  • Hastalığı taşıyabileceği düşünülen kişilere yönelik hangi tedbirler alınmaktadır?
  • Benimsenen vaka tespit yöntemi nedir?
  • Şüpheli vaka takibi nasıl yapılmaktadır?”

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.