Koronavirüs SalgınıEkonomiManşet

Dünya salgına karşı ekonomisini garanti altına almaya çalışıyor

0

Koronavirüs salgını ve beraberinde getirilen karantina önlemlerinin ekonomiye zararlarını en aza indirmek için ülkeler art arda ekonomik paketler hazırlıyor. Fransa şirketlerin elektrik, gaz ve kira ödemeleri askıya alınırken, Almanya 614 milyar dolarlık kredi desteği açıkladı. ABD‘de ise 300 milyar dolarlık vergi ödemesi ertelenecek.

ABD: 300 milyar dolarlık vergi ertelenecek

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in bugün Kongre üyeleri ile bir teşvik paketi içeren yasa tasarısı hakkında konuşacağını söyledi. ABD basınında Beyaz Saray‘ın Kongre’ye 800 milyar dolarlık bir teşvik paketini öngören yasa tasarısı önerdiği haberleri hakkında Trump, “Bu paket büyük olacak.” dedi.

Bakan Mnuchin de çok önemli bir ekonomik teşvik planı üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Buna göre, havayolu ve otelcilik gibi kritik sektörlere kredi garantisi sağlanmasının yanı sıra işçiler için de bir teşvik paketinin görüşülüyor.  Havayolu şirketlerinin üst yöneticileriyle bir araya geldiğini aktaran Mnuchin, “Durum havayolu şirketleri için 11 Eylül’de olduğundan daha kötü” dedi.

Mnuchin, çalışanlara vergi tatili getirilmesi fikri için “Vergi tatili insanlara gelecek 6 ila 8 ayda para sağlayacak. Biz Amerikalılara gelecek iki haftada acilen çek gönderilmesi seçeneğini düşünüyoruz” diye konuştu; 300 milyar dolara yakın vergi ödemesinin erteleneceğini ifade etti.

Salgının piyasalara etkisine de değinen Mnuchin, piyasaların kesinlikle açık kalacağını dile getirdi.

Almanya: 61 milyar dolarlık kredi desteği

Almanya ise koranavirüs salgını yüzünden zor durumda olan şirketlere ‘sınırsız’ kredi yardımı yapacak. Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’in açıkladığı pakete göre devlet ilk adımda 614 milyar dolar değerinde krediyi garanti etti. Basın açıklamasında Altmaier “Bu hiçbir sağlıklı şirketin ve işçinin sorun yaşamayacağı anlamına geliyor” dedi.

Başbakan Angela Merkel geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında virüsün Almanya ekonomisine zarar vermesinin önlenmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemişti. Almanya, 2008’deki küresel mali krizde şirketlerine 500 milyar dolar civarında kredi açmıştı.

Fransa: Şirketlerin kira ödemeleri askıya alındı

Fransa’da ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede tartışmalara neden olan emeklilik reformunun askıya alındığını açıkladı. Macron, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen şirketlere birçok kolaylık sağlanacağını ve mali yardımlarda bulunacaklarını, bunun için 300 milyon euro kaynak ayırdıklarını söyledi.

Salgınla mücadelenin kazanılacağını ve halkın paniğe kapılmaması gerektiğini kaydeden Macron, ayrıca şirketlerin elektrik, gaz ve kira ödemelerinin askıya alınacağını söyledi.

Fransa’da salgın nedeniyle tüm okul, kafe, restoran, bar, gece kulübü, sinema ve ticari iş yerlerinin kapatılmasına, sadece market, eczane, banka ve benzin istasyonlarının açık bırakılmasına karar verilmişti

You may also like

Comments

Comments are closed.