TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı 47’ye yükseldi

0
Fotoğraf: Sercan Küçükşahin/AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’deki yeni tip koronavirüs (kovid-19) görülen vaka sayısının 49’a yükseldiğini duyurdu.

Koca, “Son 29 vakanın tamamı doğrudan veya dolaylı olarak ABD, Ortadoğu ve Avrupa temaslıdır, üçü Umreden döndü. Yurt dışı teması risk olmaya devam edecek. Tedbirleri sıkı uygulayalım” dedi.

Altı ülkeye uçuş yasağı

Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası değerlendirmede bulunarak güncel vaka sayısını gece yarısı açıklayacağını söylemişti. 16 Mart akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen Koca, yarın sabah 08.00 itibariyle İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, Mısır, İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri ile uçuşların yasaklanacağını açıklamıştı.

Daha önce de Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, İsveç, Belçika, Hollanda ile Çin, İtalya, İran, Irak ve Güney Kore uçuşları iptal edilmişti. Böylece Türkiye’ye uçuş yasağı getirilen ülke sayısı 20’ye yükseldi.

Toplumsal paniğin salgının yayılmasına sebep olacağını belirten Koca, “Tedbirlere uyarsak, hastalığın yayılmasını kontrol altına alabiliriz. Devlet olarak yaşamı durdurmadan tedbir alıyoruz. Sağlık altyapımız hızı ve yaygın. Sıkı tedbirlerle bu sorunu aşacağız” dedi.

Testler yaygınlaştırılacak

Koronavirüs testlerinin daha fazla şehirde yapılacağını belirten Koca, artık test ile vakit kaybı olmayacağını söyledi. Koca, konuşmasının devamında “Maske dahil olmak üzere devamında hızlı kit dahil olmak üzere hastanelerimiz ve üniversitelerimizde ücret asla talep etmeden hepsiyle ilgili yeterli miktarda olacağını söyleyebilirim” dedi.

İlk vaka bir hafta önce açıklandı

Türkiye’de İlk vaka, gene Sağlık Bakanı tarafından 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece yapılan basın açıklaması ile duyurulmuştu. O tarihten bu yana vaka sayısı hızlı bir şekilde artış gösterdi. Henüz virüs sebebiyle hayatını kaybeden biri olmadı.

Saraylar koronavirüse karşı dezenfekte ediliyor. Fotoğraf: Erhan Elaldı /AA

Virüse karşı önlem paketi

İçişleri Bakanlığı, korona virüsü tedbirleri kapsamında bir genelge yayınlamıştı. Genelgeye göre 17 Mart saat 24.00 itibariyle şu mekanlar geçici bir süre kapalı olacak:

Tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan ve düğün salonu, çalgılı ve müzikli lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri.

Nasıl korunulur?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönergeye göre virüsten korunmak için insanların alabilecekleri önlemler şu şekilde:

  • Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 sn boyunca yıkayın. Su ve sabunun olmadığı durumda alkol bazlı el antiseptiği kullanın.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında burun ve ağzınızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtün, olmadığı durumda dirsek içini kullanın. Mendili derhal çöp kutusuna atın ve ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
  • Soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan kişiler ile bir metreden yakın temastan kaçının.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.