Koronavirüs Salgınıİklim KriziManşet

Değişimi kucaklamak

0
İllustrasyon: BBC

*Akshat Randi’nin Bloomberg için kaleme aldığı yazı Yeşil Gazete tarafından çevrildi. 

Dünyayı kurtarma mücadelesinde aklıselim olmalıyız.  Geçtiğimiz birkaç günden beri alışılmışın dışında endişeliyim. Arkadaşlarımla ve meslektaşlarımla konuşmalarıma göre sadece benim öyle olmadığım açık. Kovid-19’un yayılması insanları endişelendiriyor.

Korkum kendimle ilgili değil. 32 yaşında, beş kilometreyi sorunsuz koşabilen biriyim. Risk gruplarının alt sırasında olduğum için şanslıyım. Bunun yerine korkum, dünyanın bir çarpışmaya doğru gittiğini ve çok fazla insanın zarar göreceğini bilmek.

İklim haberlerini takip ediyorsanız eminim bir noktada dünyanın belli bölümlerini yıkıma sürükleyecek hatta çok sayıda insanın ölümüne sebep olacak şoklar veya olaylar hakkında düşünceleriniz olmuştur. Hiçbiri olmasa bile, genç insanların eko-kaygılarını anlattığı samimi hikayeleri dinlemek oldukça endişe verici.

Ancak krizle yüzleşildiği zaman kaygıyı körüklemek kimsenin iyiliğine değil. Kaygının yükselen sıcaklıklar üzerinden mi yoksa salgın sebebiyle mi çıktığı da fark etmiyor.

O zaman ne yapmalıyız? Krizle yüzleştiğimizde nasıl aklıselim olabileceğimizi anlamak için birkaç psikoterapistle konuştum. Tavsiyeler iklim veya koronavirüs hakkında düşünceleri de eşit şekilde kapsıyor.

Kaygıyı harekete geçmek için kullanın

Birleşik Krallık merkezli Klinik Araştırmaları Derneği başkanı Michael Wang “Kaygı, yaygın bir insan deneyimidir” dedi. Kaygının sürekli bir stres kaynağı olmasına izin vermek yerine, bunu bir şeyler yapmak için bir motivasyon kaynağı olarak kullanın.

Londra’da çalışan bir psikoterapist olan Mary-Jane Rust ise “Kendinize bakın ama başkalarına yardım edecek yollar da bulun” diye konuştu.

Güvenilir bilgi kaynakları bulun

Birleşik Krallık’tan Hilda Burke ise “Bilinmeyenden korkmak doğaldır” dedi. Acil durumlar, hayatımızdaki şeylerin yoluna koymak için bir “kontrol yanılsamasını” ortaya çıkartıyor.

Bunun yerine, işler böyle büyük ölçeklerde değiştiğinde hepimizin ayak basılmamış bölgelerde olduğumuzu kabul etmek daha iyi. Bu nedenle güvenebileceğiniz bilgi kaynaklarına sahip olmanıza yardımcı olur. Rust, bunda da aşırıya kaçmamak gerektiğini hatırlattı. Çünkü her küçük haber parçasını bulmaya çalışmak da bize yardımcı olmayacak.

Bir topluluk inşa edin ve besleyin

 Herhangi bir krizde olduğu gibi, gerçek zamanlı olarak veya uzun bir süre sonrasını tehdit eden krizler insanların sizinle birlikte olmasına yardımcı olur. Bath Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve aynı zamanda İklim Psikolojisi İttifakı ile çalışan Caroline Hickman “Büyük ölçekli krizler ne kadar birbirimize bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor” dedi.

Ohio’daki Wooster College psikoloji başkanı Susan Clayton‘a göre ise başkalarıyla yüz yüze ya da sanal olarak tanıştığımız güçlü bir sosyal ağ, bireyleri ve krize karşı tepkimizi sağlamlaştırmak için uzun bir yol kat edecek.

Son yaşananlar, evimizde normalden daha uzun süre kısılı kalacağımızı gösteriyor. Günlük yaşamın bu şekilde sekteye uğraması iklimin etkileri için de bir risk. Rust, “Bu öğrenmek ve yaratıcı olmak için mükemmel bir fırsat olabilir” dedi.

Burke’e göre değişen programlarımız, muhtemelen çoğu alışkanlığımızı da kırmaya zorlayacağımız anlamına geliyor. Eninde sonunda işe geri döndüğümüzde, hangi alışkanlıklarımızın gerekli hangilerinin gereksiz olduğunu öğrenebileceğiz. Belki de evden çalışma sizi çok daha üretken hale getirecek, hem sizin hem de gezegen için faydalı olacak.

Rust, “Krizler büyük toplumsal değişimler getirir” diyor. En iyisi değişimi kucaklamak ve hali hazırda değişen dünyayı daha iyi bir hale getirmek.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.