ManşetKoronavirüs Salgını

BM uyardı: Koronavirüs acil durumu muhaliflere karşı kullanılmamalı

0

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları bir bildiri yayınlayarak hükümetleri koronavirüs salgınına karşı alınan güvenlik önlemleri amaç dışında kullanmaya karşı uyardı. Uzmanlar, acil durum güçlerinin muhalifleri yok etmek için kullanılmaması gerektiğini hatırlattı.

Açıklamada  “Mevcut sağlık krizinin ciddiyetini kabul etsek ve önemli tehditlere karşılık uluslararası hukuk tarafından acil durum yetkilerinin kullanılmasına izin verildiğini kabul etsek de devletlere, koronavirüse yönelik acil durum müdahalelerinin orantılı, gerekli ve ayrımcı olmadan kullanılması gerektiğini acilen hatırlatırız” denildi.

Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs sebebiyle aralarında Çin, ABD, Filipinler, Sudan, Çekya, Lübnan, Peru, İspanya, Romanya ve İtalya‘nın da bulunduğu pek çok ülkede sağlık acil durumu ilan edilmişti.

Trump, geçtiğimiz Cuma günüülke genelinde acil durum ilan ettiğini duyurdu

‘İnsan hakları merkezde olmalı’

6 Mart’ta bir açıklama yayınlayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri koronavirüs krizinin merkezine insan haklarının konulması gerektiğine yönelik çağrıda bulunmuştu. 16 Mart’ta BM uzmanları tarafından yayınlanan yazıda bu çağrı da hatırlatıldı. Açıklama şu ifadeler ile devam etti:

Acil durum yetkilerinin kullanımı kamuya açıklanmalı ve hareket, aile hayatı ve meclis gibi temel haklar önemli ölçüde kısıtlandığında ilgili anlaşma organlarına bildirilmelidir.

‘Muhalifleri susturmak için kullanılmamalı’

Ayrıca, kovid-19 salgınına dayanan acil durum bildirimleri belirli grupları, azınlıkları veya bireyleri hedef almak için kullanılmamalıdır. Sağlığı koruma kisvesi altında baskıcı eylem için bir kapak işlevi görmemeli ve insan hakları savunucularının çalışmalarını susturmak için kullanılmamalıdır.

Virüse yanıt vermek için alınan kısıtlamalar, meşru halk sağlığı hedefleri tarafından teşvik edilmeli ve sadece muhalifleri yok etmek için kullanılmamalıdır. Bu tür aşırı güçlerin yasal ve siyasi sistemlere bağlanmasını önlemek için kısıtlamalar dar bir şekilde uyarlanmalı ve halk sağlığını korumak için gerekli en az müdahaleci araç seçilmelidir.

Son olarak, virüsün zayıfladığı ülkelerde yetkililer, hayatı normale döndürmeye çalışmalı ve günlük yaşamı süresiz olarak düzenlemek için acil durum güçlerinin aşırı kullanılmasından kaçınmalıdır.

BM uzmanları açıklamayı “Devletleri, hukukun üstünlüğü ve insan hakları korumalarıyla sağlıklı toplumların ortaya çıkmasını kolaylaştırmak için, bu salgının düzenlenmesine yönelik insan hakları temelli bir yaklaşım sürdürmede kararlı olmaya teşvik ediyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.

*Açıklamanın orijinal haline ve imzacı uzmanların listesine buradan ulaşabilirsiniz.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.