Koronavirüs SalgınıManşet

Avrupa’daki Türkiyelilerin ilk kafilesi İstanbul’a ulaştı

0
Fotoğraf: AA

Koronavirüs nedeniyle uçuş kısıtlamasının başlatıldığı dokuz Avrupa ülkesinde bulunan Türkiye vatandaşlarının tahliyesine başlandı. Bu kapsamda yolcuları taşıyan ilk uçak, 14.45’te Almanya’nın Münih şehrinden İstanbul’a geldi.

Virüsün yayılmasına karşı açıklanan önlemler kapsamında, uçuş yasağı getirilen ülkelerin sayısı artırılarak 20’ye çıkarılmıştı. Sonrasında açıklama yapılarak Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç ve Danimarka’da bulunan 3 bin 614 Türk vatandaşının, Türk Hava Yolları’na ait 34 uçakla İstanbul’a getirileceği belirtildi.

Karantina uygulanacak

Bahsi geçen dokuz Avrupa ülkesinde iş, akraba ziyareti ve öğrenci olarak bulunan Türkiye vatandaşları için konulan özel seferler başladı. Almanya’nın Münih şehrinden İstanbul’a gelen uçaktaki yolcular sağlık ekipleri tarafından sağlık taramasından geçirildi.

Türk Hava Yolları uçuş ekipleri de alınan sağlık önemleri kapsamında kişisel koruyucu maske ve eldivenle yolculara hizmet verdi. Gerçekleştirilecek 34 sefer için İstanbul Havalimanı’nda güvelik önlemleri alınmış özel bölge oluşturuldu. Kişilerin İstanbul ve Kocaeli’de karantinaya alınması bekleniyor.

Karantinadaki umreciler polisle tartıştı

Umreden dönen vatandaşlar için ise Isparta, Kayseri, Konya ve Ankara’da bulunan KYK Öğrenci Yurtları boşaltılmış, gelenlerin bir kısmı burada karantina altına alınmıştı. Umreden geldikten sonra otobüs tutarak karantinadan kaçan 28 kişi de Erzurum’a gitmeye çalışırken, Çorum’da yakalandı. Konya’da karantinadan çıkmak isteyen kişilerin polisle tartışması kameralara yansıdı.

 

‘Karantinaya uymayanlar cezalandırılacak’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yaptığı paylaşımda karantina kararına uymamanın ceza kanununa göre suç olduğunu hatırlattı ve “Sevdiklerimiz ve ülkemizin iyiliği için resmi makamların önerdiği tedbirlere titizlikle uyulmalıdır. Karantinaya uymamak gibi halk sağlığını tehdit eden davranışlar Ceza Kanunumuza göre suçtur. Ceza korkusuyla değil, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için lütfen azami dikkat!” dedi.

Adalet Bakanı Gül’ün atıfta bulunduğu Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma” başlıklı 195/1’inci maddesi şu şekilde:

Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Rize’ye giden umrecilere karantina uygulanmadı

Öte yandan umreden Rize’ye dönen 500 kişinin karantina altına alınmadan evlerine gönderildiği öğrenildi. Rize İl Müftülüğü, umreden dönen vatandaşların sağlık kontrolünden geçirilmediklerini doğrulayarak “Sağlık kontrollerini yaptırmaları konusunda kendilerini sürekli bilgilendiriyor ve evden çıkmamaları konusunda uyarıyoruz. Bu vatandaşlarımızla ilgili herhangi bir karantina uygulaması mevcut değildir” dedi.

Fotoğraf: AA

Askeri okullar tatil

Salgın sebebiyle okulların tatil edilmesinin ardından Milli Savunma Üniversitelerine bağlı okullarda da 13 Nisan’a kadar tatil ilan edildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar komuta kademesi ile Bakanlıkta yaptığı toplantıda, TSK’da Koronavirüs’le mücadele kapsamındaki yeni önlemleri anlattı.

Akar, açıklamasında “Milli Savunma Üniversitesine bağlı Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları ile Harp Enstitüleri 13 Nisan’a kadar tatil edilmiştir. Birlik ve karargahlara ziyaretçi alınmayacak. Orduevlerine, görevli personelle mücbir sebeple konaklayanlar haricinde kimse kabul edilmeyecek” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.