DoğaManşet

Türkiye’nin ilk Doğa Koruma Kütüphanesi, İzmir’de açıldı

0

Doğa Derneği’nin biyolojik çeşitliliği yaşatmak, doğanın haklarını savunmak ve doğanın kültürünü taşımak amacıyla yürüttüğü çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkan Doğa Kütüphanesi, 14 Mart Cumartesi günü İzmir’de açıldı. Doğa koruma alanında çalışmalar yapan araştırmacıların, bu alandaki bilgi kaynaklarına ulaşabilmeleri amacıyla kurulan Doğa Kütüphanesi, Seferihisar’daki Orhanlı köyünde bulunan Doğa Okulu’nun araştırma binası içerisinde yer alıyor.

2018 yılı içerisinde kurulmaya başlayan Doğa Kütüphanesi’nin içeriğini kuşlar, tehlikedeki türler, önemli doğa alanları, önemli kuş alanları ve kadim üretim havzaları başta olmak üzere biyolojik çeşitliliğin korunması, doğa kültürü, doğa felsefesi, doğa okuryazarlığı, doğa sanatları gibi konular oluşturuyor.

İmeceyle kuruldu

Türkiye ve dünyadaki bilgi kaynaklarını derleyerek araştırmacıların kullanımına sunan Doğa Kütüphanesi’nin ilk halkası, Doğa Derneği arşivi ile Tansu Gürpınar, Özcan Yüksek ve Güven Eken’in özel koleksiyonlarının dahil olmasıyla oluşturuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla hayata geçen kütüphane imecesine dileyen herkes, doğa koruma ve doğa kültürü konulu bilgi kaynaklarını paylaşarak veya bağışta bulunarak dahil olabiliyor.

Doğa koruma ve doğa kültürü üzerine çalışmalar yürütenlerin kullanımına açık olan kütüphanede, beş binin üzerinde kaynak ve yayın yer alıyor. Tüm kaynaklar www.dogakutuphanesi.org web sitesi üzerinden aratılabilirken, kütüphane arşivinde bulunan nadir kaynaklara dijital olarak erişim sağlanabiliyor.

Dünyadaki literatür de yer alacak

Kütüphanenin açılışında konuşan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Akın şunları söyledi:

Doğa koruma alanında yapılan tüm çalışmalar, araştırmalar ve doğa kültürüyle üretilmiş bilgilerin erişilebilir olması çok kıymetli. Doğa Kütüphanesi bu ihtiyacı karşılamak amacıyla, doğamızın korunması için üretilen bilginin çoğalmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak için kuruldu. Dünyanın farklı yerlerinde doğa koruma alanında yapılmış bir çok çalışmaya ait literatür, Türkiye’deki ilk doğa koruma kütüphanesi olan Doğa Kütüphanesi aracılığıyla araştırmacılarla buluşacak.”

Doğa Derneği Onursal Üyesi Tansu Gürpınar da, biyoljik çeşitliliğin bir bakıma dünyanın en büyük ve en değerli kütüphanesi olduğunu belirterek, Doğa Koruma Kütüphanesi’nin bu büyük kütüphanenin yaşamasına önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Açılışa katılan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise, kütüphanedeki kitapların alanlarında yazılmış son derece kıymetli ve nadir kitaplar olduğunu kaydetti.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.