Manşetİklim Krizi

Şimdi durmayın!

0

*Laura Millan’ın Bloomberg için kaleme aldığı yazı Yeşil Gazete tarafından çevrilmiştir.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde bir konuşmasında iklim değişikliğine enflasyondan daha fazla yer ayırdı. Bu olay iki ay önce Frankfurt’taki bir basın toplantısı sırasında oldu ancak şimdiden sanki başka bir yüzyılda veya gezegende gerçekleşmiş gibi hissettiriyor.

O günden bu yana, yeni ortaya çıkan koronavirüs ve Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki benzin fiyatı savaşları finans piyasalarını salladı ve dünyayı ekonomik krizin eşiğine getirdi.

İklim krizi devam ediyor

Anlaşılır bir şekilde bu iki olağandışı olay küresel dikkatleri topladı. Ancak iklim haberlerinin akışı yavaşlamadı.

Geçtiğimiz hafta Nature Commuications’da yayınlanan yeni bir araştırma ormanlar ve mercan resifleri gibi ekosistemleri geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirecek son damlanın düşünüldüğünden daha önce gerçekleşebileceğini ortaya koydu. Dünya Meteoroloji Örgütü de 2019 yılında 22 milyon kişinin aşırı hava olayları sebebiyle yerinden olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz yılki sayı ise 17.2 milyondu.

Uluslararası iklim görüşmeleri askıda

Climate Change News’e göre Birleşmiş Milletler Nisan ayı sonuna kadar koronavirüsün yayılmasını sınırlamak için yüz yüze iklim değişikliği konuşması gerçekleştirmeyecek. Bu yüzden de ay sonunda gerçekleşmesi planlanan Avrupa Birliği- Çin görüşmesi ertelenmek zorunda kaldı. Bu tarz etkinlikler hükümetlerin politikalarında Birleşmiş Milletler tarafından Kasım ayında Glasgow’da düzenlenecek iklim zirvesi lehinde ayarlamalar yapmaları için oldukça hayati.

Özellikle COP26 konferansı, bütün imzacıların sera gazı emisyonlarını kesmek için 2015 Paris Anlaşması üzerinden verdikleri taahhütleri daha da iddialı hale getirmeleri gerektiği için çok daha kritik. Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre bu zamana kadar sadece Marshall Adaları, Surinam, Norveç ve Moldova bu planları sundu.

Ulusal ölçekte de risk altında

İklim politikaları ulusal ölçekte de ertelenme riskiyle karşı karıya. Birleşik Krallık geçtiğimiz hafta çevre yatırımlarını merkeze koyacak bütçe görüşmelerini geri plana aldı. İklim değişikliğini ülke politikasının merkezine alan İspanya, hafta sonu olağanüstü hal ilan ederek bütün yasal düzenlemeleri askıya aldı.

Anlık geri çekilmelere rağmen Avrupa Komisyonu başkanı Ursula Con der Leyen, geçen hafta yaptığı konuşmada Avrupa Birliği’nin bloğun 2050 yılında karbon nötr olması için verdiği Yeşil Düzen planlarına sadık kalmasını söyledi.

Avrupa Birliği Çevre Komisyonu’ndan Virginijus Sinkevicius da Bloomberg TV’de yaptığı konuşmada “Tabii ki küreselde neler olduğunu göz ardı edemeyiz. Ancak iklim acil durumu da ortadan kaybolmadı” dedi.

Ancak ekonomideki dönüşüm, bütün parçaların mükemmel bir uyum içinde hareket ettiği fevkalade bir çaba gerektiriyor. Şu zamana kadar kamu politikası ve özel yatırımlar birbirlerini iklim hedeflerine ulaşmak için iteledi.

‘Her üç yılda bir başka bir şok olacak’

İlgili tüm paydaşların uzun vadeli hedefleri göz önünde tutarken acil şoklarla başa çıkıp çıkamayacaklarını ise göreceğiz.  Ekonomi İstihbarat Birimi makroekonomi direktörü John Ferguson ise şöyle söylüyor:

Şimdi koronavirüsümüz var ve her üç veya dört yılda bir hükümetlerin kısa vadede odaklanması gereken önemli bir şok olacak. Bu kimsenin suçu değil, ancak bazı ülkeleri rota dışı bırakabilir. Bunun 2050 ile ilgili bir hedef olduğunu hatırlayalım.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.