SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

Dört ülkede koronavirüs sebebiyle OHAL ilan edildi

0
Fotoğraf: AA

Milyonlarca insanın yaşamını etkileyen yeni tip koronavirüs (kovid-19) sebebiyle gerçekleşen ölüm sayısı ve görülen vaka sayısı ivmeli artışını sürdürüyor. Dünya genelinde görülen vaka sayısı 170 bini aştı. Virüsten kaynaklı ölüm sayısı ise altı bin 525’e yükseldi.

Dört ülkede OHAL

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ardından Çekya, Peru ve Lübnan da koronavirüs sebebiyle olağanüstü hal ilan etti. Vaka sayısının 298’e yükseldiği Çekya’da Başbakan Andrej Babis 24 Mart’a kadar ülke genelinde karantina uygulanacağını söyledi.

Vaka sayısının 110, ölüm sayısının üç olduğu Lübnan’da ise OHAL ilan edilerek eğlence merkezleri, kafe ve lokantalar kapatıldı. Başbakan Hassan Diyab özel ve kamu kurumlarındaki çalışan sayısının da en aza indirilmesi çağrısında bulundu. OHAL 29 Mart’a kadar geçerli olacak.

Şu ana kadar 71 kişide koronavirüs görülen Peru ise 15 gün süreyle OHAL ilan etti. Ülke sınırları kapatıldı; hava, kara, deniz ve nehir yoluyla uluslararası yolcu taşımacılık askıya alındı. Kargo ve ticari taşımacılık ise devam ediyor.

Senatör Graham’ın testi negatif

ABD Başkanı Trump Cuma günü yaptığı açıklamayla ülke genelinde “ulusal acil durum” ilan etmişti.  Worldometers’tan elde edilen veriye göre ABD’de vaka sayısı ise 3 bin 802’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı 69’a yükseldi.

Koronavirüs ihtimaline karşı kendini karantinaya aldığını açıklayan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, pazar akşamı Twitter hesabından yaptığı açıklamayla koronavirüs testinin “negatif” çıktığını duyurdu.

Balkondan şarkılı dayanışma

Virüsün ortaya çıktığı Çin’den sonra en fazla yayıldığı Avrupa ülkesi İtalya’da ise vaka sayısı 24 bin 747’e ölüm sayısı ise bin 809’a yükseldi. İtalya’da şu anda yalnızca hastaneler ve marketler çalışıyor. Onun dışındaki mekanlar kapalı tutulurken insanlar ise hastane ve market ihtiyaçları dışında evlerinden ayrılmıyor.

Bir haftaya yakın süredir genel karantinanın uygulandığı ülkede insanların balkondan birlikte şarkılar söyleyerek birbirlerine destek oldukları videolar ise kısa sürede çok fazla sayıda izlendi. İnsanlar balkonlarından müzik aletleri ve sesleriyle söylenen şarkılara eşlik ediyor.

Çin’de vaka artış hızı azalıyor

Yeni tip koronavirüsün ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin’de ise vaka sayısının artış hızı önceki dönemlere kıyasla çok daha fazla azaldı. Görülen vaka sayısı bir gün içerisinde 22 kişi artarak 80 bin 866 kişiye ulaştı. Ölüm sayısı ise 3 bin 213 oldu. 67 bin 762 kişinin ise tamamen iyileştiği açıklandı.

Ülke genelinde olağanüstü derecede alınan önlemler yavaş yavaş azaltılmaya başlandı. Kurulan geçici hastaneler kapatılırken, sağlık çalışanları bu durumu maskelerini çıkartarak kutladı.

Birleşik Krallık’ta önlemler vatandaş inisiyatifinde

Birleşik Krallık’ta ise virüse karşı alınan önlemlerin vatandaşların inisiyatifine bırakılması büyük tepki topluyor. Diğer ülkelerden farklı bir strateji izleyeceğini açıklayan Başbakan Boris Johnson‘ın stratejisi üç aşamadan oluşuyor: Kontrol altına al, geciktir ve etkisini azalt.

Ülkede yoğun talebe karşılık eğitim, sosyal ve çalışma hayatına yönelik herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Ancak ulusal basında aktarılan son bilgilere göre hükümetin bu stratejinin ikinci aşamasına hazırlandığı belirtiliyor.

Buna göre kitlesel etkinliklerin durdurulması bekleniyor. Bir diğer tedbir maddesine göre ise, yüksek risk grubununda bulunan yaşlı ve hastaların tecridinin gündeme gelecek olması. Bu planların nasıl uygulanacağı ise henüz bilinmiyor.

 

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.