Koronavirüs SalgınıGündemManşetSağlık

Türkiye’de vaka sayısı 18’e yükseldi, umreden dönenler karantinada, eğlence yerleri kapatıldı

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini ve toplam vaka sayısının 18’e ulaştığını duyurdu.

Twitter hesabından yeni tip Koronavirüs (Covid-19) tespit edilen vakaları duyuran Bakan’ın bildirdiğine göre, açıkladığı ilk vakanın çevresinden iki kişide, Avrupa’dan gelen yedi kişide ve ABD’den gelen üç kişide daha koronavirüs belirlendi. Bakan Koca, “Durum üzücü ama… Tespit edilmiş her vaka, her izolasyon hepimiz için emniyettir” dedi.

Bakan Koca’nın paylaşımı şöyle:

Umreden dönen 10 bin kişi yurtlarda karantinada

Bu arada, Ankara‘da umre ziyaretinden dönen 10 bin 330 kişi sağlık taramasından geçirilip karantinaya alındı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ankara ve Konya’daki bazı yurtların umreden dönenlere uygun hale getirilerek karantina yerine dönüştürüldüğünü söyledi. Karantina altına alınanlardan beşi gösterdiği semptomlar nedeniyle hastaneye sevk edildi. 

 

Esenboğa Havalimanı’na inen uçaklar piste indiği anda apronda ayrı bir bölüme çekilerek kapıları kapalı bir şekilde sağlık ekiplerini bekledi. Özel kıyafetli sağlık ekipleri, uçağın içerisine girerek gelenleri sağlık taramasından geçirdi.

Umreden gelenler arasında Ankara Gölbaşı’nda karantina altına alınan vatandaşların bir kısmı bulundukları koşullarla “Burada karantina diye bir şey yok. Ahır burası ahır! Ne temizlik yapılıyor, ne yemek veriliyor. Biz burada hasta olacağız” sözleriyle isyan etmişti. Görüntülerin yayınlanmasının ardından açıklama yapan Ankara Valiliği, “Görevlilerimizin yoğun gayretleriyle kısa zamanda normale döndü” dedi.

Umreden dönenler Gölbaşı’ndaki yurtlarda 14 gün boyunca gözlem altında tutulacak. Polis ekipleri de yurtlara çıkan yolları güvenlik gerekçesiyle kapatarak trafik akışını alternatif yollardan sağladı.

Gece geç saatlerde yurt öğrencilerine haber veren görevliler, öğrencilerin yurdu boşaltmasını istedi. Bunun üzerine yurt öğrencileri, eşyalarını alarak dışarıya çıktı. Öğrenciler, yurt önüne gelen otobüslerle Ankara otogarına ya da başka yurtlara götürüldü.

Yurtlarda kalan öğrenciler tepkili

Üniversitelerin üç hafta tatile girmesi sebebiyle kısmen boş olduğu söylenen yurtlarda kalan öğrencilerin de başka yurtlara nakledilerek mağduriyetlerin giderildiği iddia edildi. Bazı öğrenciler ise apar topar yurtlardan çıkarılmalarına tepki gösterdi.

Fotoğraf: El Deniz

Daha önce umreden dönenlerin karantina alınmak yerine evlerinden çıkmama uyarısı ile yetinilmesi büyük eleştiri toplamıştı. Sosyal medyada pek çok kişi kişilerin 14 gün boyunca zorunlu karantinaya alınması gerektiğini söylemişti.

Tanı konulanlar için iki hastane hazırlandı

Ankara Gölbaşı’nda, ‘Şehit Özel Harekatçılar Yurdu’nda 2 bin 64, Milli İrade Yurdu’nda bin 880, Gölbaşı yurdunda bin 448 olmak üzere toplam 5 bin 392 umreden gelen kişi kalacak. Konya’da ise Tahir Büyükkörükçü yurdunda 2 bin 228, Kutalmışoğlu Yurdu’nda 2 bin 710 olmak üzere toplam 4 bin 938 kişi karantina altına kalacak.

Semptom gösteren beş kişi hastaneye kaldırıldı, yeni tanı konulacaklar da Sincan ve Etimesgut’ta hazırlanan devlet hastanelerinde tedaviye alınacak.

Bar ve gece kulüpleri kapatıldı

İçişleri Bakanlığı ise korona virüsü tedbirleri kapsamında pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. Karar, bugün saat 10:00’dan itibariyle geçerli. 

Genelgede; salgından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek için Sağlık Bakanlığı ile yapılan değerlendirilmelerde; “Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri” olarak faaliyet yürüten ve vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı, bu nedenle pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin yarın (16 Mart 2020) saat 10:00 itibariyle geçici süreliğine faaliyetleri durdurulacağı” belirtildi.

Genelgede ayrıca, söz konusu tedbirlere ilişkin vali/kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgi Kanun hükümleri çerçevesinde gerekli gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması ve kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi istendi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.