SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüs krizi Türkiye’de: Okullar tatil, etkinlikler iptal, otogarlar dolu

0
Fotoğraf: Tunahan Turhan

Yeni tip koronavirüs (kovid-19) testi pozitif çıkan insan sayısının ikiye çıkmasıyla birlikte Türkiye’de virüse karşı alınan önlemler arttı. Okullar tatile girerken birçok etkinlik ve konferans iptal edildi.

Otobüslere ek sefer

Üniversitelerin 16 Mart tarihinden itibaren iptal edilmesinin ardından, ailelerinin yanına dönmek isteyen öğrenciler otogarlarda büyük bir yoğunluk oluşturdu. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan, oluşan yoğunluğu karşılamak için otobüs firmalarına yılbaşı ve bayramlarda olduğu gibi ek sefer izni verildiğini söyledi. Fiyatlarda ise bir artış yaşanmayacağını belirtti.

Fotoğraf: AA

Kur’an kursları 2 hafta tatil

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş koronavirüs ile ilgili alınan tedbirler kapsamında Kur’an kurslarının 2 hafta tatil edildiğini söyledi. Ayrıca cuma hutbesinde koronavirüsten korunmak için yöntemler anlatıldı.

Toplu taşımada yüzde 10 düşüş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Salgın hastalık riski sebebiyle İstanbul’da son 3 günde metro, metrobüs ve otobüs kullanımında yüzde 10’luk düşüş görülmüştür. Vatandaşların özel araçlarıyla trafiğe çıkmayı tercih ettikleri saptanmıştır. Toplu ulaşım araçlarının dezenfeksiyonu aralıksız olarak devam etmektedir” dedi.

Newroz kutlamaları 1 Mayıs ile birleşiyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Newroz kutlamalarını iptal ettiklerini açıkladı. Parti adına yapılan basın açıklamasında Newroz kutlamalarını 1 Mayıs kutlamaları ile birleştireceklerini duyurdular.

İptal edilen etkinlikler

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 14 Mart Cumartesi gününden nisan ayı sonuna kadar Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne ait tüm sanatsal etkinliklerin ertelendiğini bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Koronavirüs tedbirleri nedeniyle tüm kültür sanat etkinliklerini iptal etti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi düzenlediği konser, tiyatro, sergi, panel gibi tüm kapalı alan etkinliklerini 2 Mayıs 2020 tarihine kadar iptal ettiğini açıkladı.

İzmir’de de Buca’da, Bornova’da, Karşıyaka’da ve Narlıdere’de birçok etkinlik iptal edildi. 22-30 Mart’ta Narlıdere’de yapılması planlanan Tiyatro Festivali de iptal olan etkinlikler arasındaydı. Önümüzdeki ay yapılması planlanan 25. İzmir Kitap Fuarı, koronavirüs nedeniyle Haziran ayına ertelendi.

Film festivalleri ve galalara erteleme

Bu sene 16 Mart’ta İstanbul’da başlayacağı duyurulan 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, koronavirüs kontrol altına alınana kadar ertelendi. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği ve 10-21 Nisan’da yapılması planlanan 39’uncu İstanbul Film Festivali de ertelendi.

Malazgirt 1071, Adanış: Kutsal Kavga, Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas ile bu hafta vizyona girmesi beklenen Ezel Akay’ın filmi 9 Kere Leyla’nın gösterimi ileri bir tarihe ertelendi. Müjdat Gezen 60’ncı yıl galası ile Müstakbel Damat filminin galası ise iptal oldu.

İş Sanat, Akbank Sanat, Salon İKSV ve Zorlu PSM de önümüzdeki ayda gerçeleşecek bütün etkinliklerini iptal ettiklerini duyurdu.

Erdoğan’ın namaz kılacağı camiye özel önlemler

Toplum genelinde alınan tedbirler devlet yetkilileri katında da gözlemlendi. Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan‘ın cuma namazını kıldığı Üsküdar’da bulunan Hz. Ali Cami’nde koronavirüs önlemleri dikkat çekti. Öncesinde cami dezenfekte edildi, termal kamerayla tarama yapıldı, bazı korumaların ise eldiven takarak dolaştığı görüntüler yansıdı.

Malkovich’e kolonyalı karşılama

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ünlü Hollywood yıldızı John Malkovich ile Emirgan’daki Beyaz Köşk’te bir buluşma gerçekleştirdi. Lateks eldiven takan Malkovich’e virüsten korunma yöntemi olarak önerilen kolonya ikram edildi.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.