Koronavirüs SalgınıEkolojiManşet

Hong Kong’ta sahiller kullanılmış maske doldu

0
Fotoğraf: Reuters

İnsanların yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı önlem olarak kullandığı ve attığı günlük yüz maskeleri Hong Kong’un plajlarında ve doğa yollarında birikmeye başladı. Çevre örgütleri, bu atıkların deniz ve yaban hayatı için büyük tehdit oluşturduğu uyarısında bulunuyor.

Virüsün ortaya çıktığı tarihten bu yana ülkede toplam 132 kişiye virüs tanısı konuldu. Bu kişilerden ise dördü hayatını kaybetti. 7.4 milyondan oluşan şehrin çoğunluğu virüsten korunmak amaçlı tek kullanımlık yüz maskeleri takıyor.

Daily Mail’de yer alan habere göre, düzgün bir şekilde bertaraf edilmesi gereken bu atıklar bunun yerine kırsal yaşamda veya denizde her zamanki plastik torba ve çöp yığınlarının arasında karışıyor. Bu durumun yol açabileceği tehlikeye dikkat çeken çevre örgütleri ise çevre probleminin yanı sıra salgın riskinden de endişe ettiklerini söylüyor.

Fotoğraf: Reuters

Issız adada 100 atık maske

Oceans Asya çevre grubunun kurucusu Gary Stokes, Hong Kong bölgesinde bulunan ve izole konumuyla bilinen ıssız Soko adalarında 70 maske bulduğunu söyledi. Bir hafta sonra adayı yeniden ziyaretinde 30 yeni atık maske daha bulduğunu açıklayan Stokes, “Bu bizim için oldukça endişe verici bir durum” dedi. Şehirdeki diğer sahillerde de benzer durumlar yaşandığını kaydetti.

Dışarıda yemek, fast food ve paket servisin yaygın olması tek kullanımlık plastiğin kullanımını iyice arttırdığı için yoğun nüfuslu şehir yıllardır plastik atıklarla uğraşmak için mücadele ediyor.  Şehrin 6 milyon ton atığının yaklaşık yüzde 70’i düzenli depolama ile sonuçlanan çok az çöp geri dönüştürülüyor.

Doğaya karışması uzun zaman alıyor

Hong Kong’da ‘Plastiksiz Deniz’ grubu kurucusu Tracey Read, maskelerin bir plastik türü olan ve doğaya karışması uzun süre alan polipropilen maddesinden yapıldığını hatırlatarak “İnsanlar kendilerini koruduklarını düşünüyorlar, ancak bu yalnızca kendinizi korumakla alakalı değil, maskeleri uygun bir şekilde atarak herkesi korumak zorundasınız, bu durum çok bencilce” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.