Manşetİklim Krizi

12 AB ülkesi, daha iddialı iklim taahhütleri talep etti

0

İspanya, Fransa, İtalya ve dokuz AB ülkesi daha Avrupa’yı sera gazı emisyonlarını en kısa sürede azaltma planlarını güncellemeye zorlamak için bir baskı bloğu oluşturmaya karar verdi. Bu, yıl sonunda İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak BM İklim Zirvesi’nden (COP26) sadece yarım yıl önce, iklim krizine çözüm aramak üzere bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Birliği, sera gazı emisyonlarını 1990 seviyelerine kıyasla % 40 oranında azaltma sözü vererek  Paris Anlaşması’nı bir blok olarak taahhüt etmişti. Ancak söz konusu hedef 2014’te belirlendi ve birçok ülke altı yıl sonra daha güçlü bir hedef belirlemeleri gerektiğini anlamış durumda.

ZME Science’den Fermin Koop’un aktardığına göre, bu nedenle de 12 ülkeden oluşan grup, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans‘a yazdıkları bir mektupla, Brüksel’in mümkün olan en kısa zamanda, en geç Haziran ayının sonlarında, emisyonların yüzde 50 ila 55 arasında azaltılması yönünde yeni bir hedefin sunulması için prosedürlerin hızlandırmasını istedi.

‘AB’nin iddialı planı diğer ülkeleri de harekete geçirir’

Mektupta, 12 ülkenin çevre bakanları (Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Letonya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya ve İsveç) AB daha iddialı bir plan sunarsa, diğer ülkelerin de aynı yolu izleyeceğini savundu. Avrupa ülkeleri böylece ABD ve Çin’in iklim taahhütlerinin sorgulandığı bir dönemde, somut bir iklim liderliği yapmak istiyor.

Danimarka’nın iklim bakanı ve mektubun yazılmasına öncülük eden Dan Joergensen Reuters’e “AB’nin ön plana çıkmasının bir etkisi olacaksa, o zaman yıl sonundaki zirveden önce değil, çok daha önceden bunun yapılması gerekiyordu” dedi.

Mektup, Avrupa’nın iklim değişikliğiyle mücadeledeki konumu için önemli bir haftada gönderildi. Bugün AB Komisyonu’nda iklim politikalarından sorumlu Timmermans’ın iklim değişikliğiyle ilgili yeni bir mevzuat sunması bekleniyor.

Polonya engeli

AB Komisyonu ve söz konusu ülkeler grubu, hedeflerini 2050’de sıfır net emisyona ulaşma yönünde yükseltmek üzere anlaşmaya varmıştı. Ancak Aralık ayında, tüm AB ülkeleri yeni hedefi tartışmaya başladığında, Polonya’nın öncülüğündeki birkaç ülkenin engellemesiyle karşılaştılar.

Elektriği çoğunlukla kömürden üreten Polonya, nihayet 2050’de hedefe uymayı kabul etti, ancak bunun için şu anda bir pozisyon alamayacağını belirten bir dipnot ekledi. Bu not, daha iddialı bir hedef koyabilmek için yapılacak müzakerelerin oldukça zor geçeceği anlamına geliyor.

2015’te imzalanan Paris Anlaşması, imzacıların bu yıl içinde iklim hedefini güncellemeleri gerektiğine işaret ediyor. Sürecin Kasım ayında Glasgow’da gerçekleştirilecek iklim zirvesinde sonuçlanması bekleniyor. Ancak büyük ekonomilerin hiçbiri henüz hedeflerini güncellemedi ve neredeyse tüm ülkeler üzerinde anlaşmaya varılmış sözlerini yerine getirmedi.

Mevcut iklim taahhütleriyle, dünya 3 ila 4 santigrat derece arasında küresel ısınmaya maruz kalacak ve Paris Anlaşması’nın öngördüğü en fazla 2 santigrat derece ısınma seviyesine ulaşamayacak. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde ise, sonuçların tüm gezegen için yıkıcı olması kaçınılmaz görünüyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.