ManşetEkolojiİklim Krizi

Türkiye’deki göllerin yüzde 60’ı kurudu

0

Su Politikaları Derneği‘nin hazırladığı “Doğal Göller ve Sulak Alanlardaki Su Yönetimi Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, 300’e yakın irili ufaklı gölün yüzde 60’ının kuruduğunu açıkladı.

Daha önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan  “Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı”nda Van, Tuz, Manyas, Mogan, Sapanca göllerindeki tahribata dikkati çekilmişti.

Akşehir Gölü

‘Akşehir Gölü tamamen kurudu’

Dernek tarafından hazırlanan raporda kirlilik nedeniyle neredeyse tüm göl alanlarının doğal dokusunun kaybettiği belirtilirken, birçok gölde ise kritik seviyede kuraklık görüldüğü belirtildi. Raporda özetle şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye’nin bir zamanlar beşinci büyük tatlı su gölü olan Akşehir Gölü tamamen kurumuş, doğal göl özelliklerini kaybetmiş, kış aylarında su birikintisi haline gelmiştir. Beyşehir gölü 26 metreden 6 metreye, Eğirdir gölü 14 metreden 5 metreye düşmüştür. Avlan, Seyfe, Kulu, Sarıgöl, Yarışlı, Kurugöl, Kırkpınar, Acıgöl, Uyuz, Suğla, Meke, Güvenç, Sasam, Kocagöl, Karagöl, Hotamış Sazlığı ve Küçük Göl’de ise su seviyeleri çok azalmıştır.

Beyşehir Gölü

‘Yasal mevzuat düzenlenmeli’

Ülkemizdeki doğal göller ve sulak alanlarda karşılaşılan başlıca problemler su miktarındaki azalmalar, biyolojik çeşitliliklerin tehdit altında olması ve su kalitesindeki bozulmalardır. Tescilli olarak 76 adet sulak alan bulunmasına rağmen sadece 24’ünün sulak alan su yönetim planı mevcuttur. Göllerin izinsiz kullanımını ve kirletilmesini önlemeye yönelik yasal mevzuat düzenlenmeli.

İklim krizi ve kirlilik

Türkiye’deki iklim krizi ve kirlilik sebebiyle olumsuz etkilere maruz kalan doğal göl ve sulak alanların sayısının her gün arttığına vurgu yapılan raporda, “Göllerdeki nitelik ve nicel olarak koşulların bozulması, ağırlıkla iklim değişimine bağlı olarak meteorolojiktir. Diğer bir ifade ile sıcaklığın buna bağlı olarak da buharlaşmanın artması, yağışın düşmesi ile göllerin hidrolojik dengesi giderek bozulmaktadır” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.