ManşetEkolojiKent

Hasankeyf ve Dicle Vadisi için son çağrı

0

Ilısu Barajı’nın yükselmesiyle sular altında kalan Hasankeyf’in köylerini ziyaret eden Hasankeyf Koordinasyonu bileşenleri burada bir açıklama yaparak “Hasankeyf ve Dicle Vadisi için son çağrı” dedi.  Yapılan açıklamada 40 köyün bütünüyle sular altında kaldığı ve 60 köyde de evlerin ve tarım arazilerinin büyük bir bölümünün suya gömüldüğü belirtildi.

Koordinasyon adına basın açıklamasını okuyan Yüksek Mimar Mücella Yapıcı “Yanlış politikalar sonucu bugün en az 12 bin yıllık tarihe sahip antik Hasankeyf Kenti ile birlikte 289 höyük ve 80’i tümüyle olmak üzere 199 köy ve mezra sular altında bırakılıyor. Dicle Vadisi boyunca tufan ve talan devam ediyor. Her geçen saniyede bir canlı, bir ev, bir tarihi alan sular altında kalıyor” dedi.

Fotoğraf: Hasankeyf Koordinasyonu

‘Yapımındaki ısrarı anlamak mümkün değil’

Kalkınmacı politikalarla dahi anlaşılmayacak bir yıkım projesi olduğunu söyleyen Yapıcı, “32 yıllık mücadele tarihinde ısrarla tahribatın boyutları anlatıldığı, bu projeden vazgeçilmesi çağrısı yapıldığı halde Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralinin bir devlet projesi olduğu söylenerek yapımında ısrar edilmesini anlamak imkânsız” dedi.

Yapıcı “Antik Kent Hasankeyf’te tarihi alanlar dinamitlendi, arkeolojik kazı alanlarında iş makinaları kullanıldı, kültürel varlıklar beton bloklara gömüldü. İktidarların bu barajın yapımıyla ilgili ortaya koydukları argümanlar her geçen gün boşa çıkmakta” diye konuştu.

İnsanlar göçe zorlanıyor’

İnsanların göçe zorlandığını ve topraksız bırakıldığını belirten Yapıcı yoksullaşmanın Batman ilinde de görünürleşmeye başladığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Baraj göletinin geldiği her noktada zorunlu göç, göçe bağlı yoksullaşma hem Hasankeyf ilçesinde hem de Batman il merkezinde görünür olmaya başladı. Büyük toprak sahiplerinin gösterişlerine aldanmamak gerekiyor. Ülke genelindeki zengin yoksul oranı burada da kendini göstermektedir. En az 10 bin topraksız hiçbir tazminat alamadan en temel insani hak olan barınma hakkından yoksun bırakıldı, bırakılmaya devam ediliyor.

Fotoğraf: Hasankeyf Yaşatma Girişimi

Sabah kalktıklarında evlerinin sular altında kalacağı korkusuyla son ana kadar köylerinden ayrılamayan birlerce insan şu an zor koşullarda yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. Birçok köyde evlerin bir bölümü sular altında kalırken üst kısımlarında yaşam devam ediyor. Konut edinme için verilen sözler yerine getirilmemiş durumda.

‘Ekolojik boyut bilinmiyor’

Ilısu Barajı’nın yarattığı ekolojik tahribatın boyunun bilinmediğini ifade eden Yapıcı sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kapakların kapatılmasıyla birlikte milyonlarca canlı, yaşam kaynağı olan Dicle’nin sularında boğduruldu. Baraj göletti Vadi boyunca Tufan’a dönüşmüş durumda. Tepkiler sonucunda, soyu tükenme riski altında olan canlılarla ilgili yeni yuvalanma alanları yapılacağı belirtilse de alan boyunca kuşlar için yapılmış iki üç kule dışında bir çalışma görülmüyor.”

94 Sanatçıdan çağrı: Tarihi hatadan dönün

TTB üyesi Dr. Nazmı Algan, Hasankeyf için sanatçıların yaptığı çağrıyı okudu. Ahmet Ümit, Altan Erkekli, Jehan Barbur, Levent Üzümcü, Metin Uca, Cengiz Bozkurt, Deniz Çakır, Onur Akın, Ercan Kesal, Fırat Tanış, Genco Erkal, Suavi, Zülfü Livaneli gibi 94 sanatçının imzası bulunan metinde şu ifadelere yer verildi:

Baraj Kapaklarını Kontrollü Olarak Açın, Hasankeyf’te Tarihi Hatadan Dönün!

Dünya kültürel mirasının en değerli varlıklarından olan ve 12 bin yıldan bu yana yaşamın kesintisiz sürdüğü Antik Hasankeyf Kenti son nefesini vermek üzere! İçinde bulunduğumuz şu günlerde, eğer müdahale edilmezse tamamen sular altında kalacak ve sonsuzluğa gömülecek Hasankeyf için, siz sorumluları son kez uyarmak istiyoruz!

Hiçbir rasyonel ihtiyaç ve gerekçeyle açıklanamayacak, işlevsiz bir baraj projesi için böylesi bir değerimizi yok etmeyelim. Bizler, bu ülkenin sanatçıları, aydınları ve yazarları olarak, siz yetkililere, sorumlulara sesleniyoruz! Su tutmaya başlanan bölgede, baraj kapaklarının kontrollü bir şekilde açılmasını ve tutulan suların boşaltılarak Hasankeyf’in yaşatılmasını istiyoruz!

Bu tarihi hatadan hep birlikte dönelim! Hasankeyf’i yaşatalım!

İmzacılar:

A.Mücella Yapıcı, Ahmet Ümit, Ali Bilge, Ali Uçansu, Altan Erkekli, Aydın Engin, Ayfer Düztaş, Ayşe Cemal, Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Barış Atay, Barış Bağcı, Betül Arım, Beyza Üstün, Birce Akalay, Binnaz Toprak, Can Atalay, Celal Yıldırım, Celil Nalçakan, Cemil Qoçgiri, Cengiz Bozkurt, Cezmi Baskın, Damla Kılıçoğlu, Deniz Çakır, Deniz Türkali, Diljen Roni, Doğan Bermek, Emine Uşaklıgil, Ercan Kesal, Erdoğan Aydın, Erdoğan Kahyaoğlu, Erhan Güleryüz, Erol Babaoğlu, Esra Koç, Fırat Tanış, Genco Erkal, Gençay Gürsoy, Gülseren Onanç, Güney Zeki Göker, Gürhan Ertür, Hacer Ansal, Haluk Levent, Hüsnü Arkan, Iraz Yöntem, İrfan Değirmenci, Jehan Barbur, Kıraç, Levent İnanır, Levent Üzümcü, Mebuse Tekay, Melek Ulagay Taylan, Mem Ararat, Metin Uca, Mikail Aslan, Mustafa Paçal, Mustafa Peköz, Nakiye Boran, Nazar Büyüm, Nazım Dikbaş, Neslihan Yargıcı, Nesrin Nas, Nesteren Davutoğlu, Neşe Erdilek, Nevin Soyukaya, Nilüfer Açıkalın, Nurcan Baysal, Nurhan Özenen, Nurten Ertuğrul, Onur Akın, Orhan Alkaya, Orhan Aydın, Orhan Silier, Oya Baydar, Özgür Mumcu, Rıza Akın, Saygın Ersin, Selim Temo, Sinan Tuzcu, Soner Olgun, Suavi, Şebnem Sönmez, Şevval Sam, Tarık Günersel, Tatyos Bebek, Ülkü Duru, Viki Çiprut, Yasemin Bektaş, Yavuz Ekinci, Yekta Kopan, Zeynep Tanbay, Zülfü Livaneli

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.