SağlıkDünyaKoronavirüs SalgınıManşet

İran ruhani lideri danışmanı koronavirüsten öldü

0

Yeni tip Koronavirüs’ün (kovid-19) ortaya çıktığı Çin’den sonra en fazla ölüm haberinin geldiği İran’da en son ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’e danışmanlık yapan konsey üyesi Muhammed Mirmuhammedi öldü.

Konsey, hükümetle olan anlaşmazlıkları çözüyor ve ülkenin genel siyasetini belirliyor. Mirmuhammedi, yönetimi de etkileyen salgın nedeniyle hayatını kaybeden ilk üst düzey yetkili oldu.

Virüs hükümet kanadında yayıldı

Ülke genelinde vaka sayısı 970’in üzerine çıkarken, 54 kişi ise hayatını kaybetti.  Salgına yakalananlar arasında İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur’un da olduğu beş milletvekili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi ve Kum Tıp Üniversitesi Rektörü Muhammed Rıza Kadir de yer alıyor. İran’ın önde gelen din adamlarından ve eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi de virüs nedeniyle öldü.

Toplam ölü sayısı 3bin 44

Koronavirüsün gözlemlendiği vaka sayısı dünya genelinde 89 bini aştı. Bununla birlikte ölü sayısı ise dünya genelinden 3 bin 44’e yükseldi. Çin ana karasında 2 bin 912, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 2, İran’da 54, İtalya’da 34, Güney Kore’de 22, Japonya’da 12, Fransa’da 2, ABD’de 2, Avustralya, Tayland, Tayvan ve Filipinler’de de 1’er kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Güney Kore tarikat lideri diz çökerek özür diledi

Çin’den sonra en çok koronavirüs vakası görülen ülke olan Güney Kore’de virüsün yayılmasının odağında görünen Şinçeonci adlı Hristiyan tarikatının lideri Lee Man-hee, diz çökerek ulustan özür diledi. 88 yaşındaki tarikat lideri “İsteyerek olmadıysa da çok sayıda insan hastalandı. Bütün gayretimizle engellemeye çalıştık ama başaramadık” dedi.

Ülkede, tarikat mensuplarının virüsü birbirlerine geçirdiği ve ülkenin farklı yerlerine seyahat ederek yayılmasına yol açtıkları düşünülüyor. Tarikat üyelerinin kimliklerinin gizli tutulmasının da önlem alınmasını engellediği iddia ediliyor. Man-hee, üyelerin bilgilerini teslim ettiğini de duyurdu.

İtalya, Güney Kore ve İran sınırları kapatıldı

Virüs, Türkiye’nin sınır komşuları arasında da hızla yayılmaya devam ediyor.  Son olarak Ermenistan’da bir hastaya koronavirüs teşhisi konuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İtalya, Güney Kore ve İran ile uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Koca açıklamasında şunları söyledi:

Bilim Kurulumuzun önerileri doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı, Dışişleri, İçişleri ve Ticaret Bakanlıklarımızla koordinasyon halinde yeni bir tedbir daha uygulamaya konuldu. Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye ile İtalya, Türkiye ile Güney Kore, Türkiye ile Irak arasında gidiş-geliş tüm yolcu uçuşları tedbiren durdurulmuştur. Ayrıca Irak ile kara sınırlarımız da araç ve yolcu geçişine kapatılmıştır. Uygulama mevcut koşullara bağlı ve geçicidir. Ülkemizde bugüne dek endişe verici bir durum ortaya çıkmamıştır.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.