İfade ÖzgürlüğüEditörün SeçtikleriManşetMedya-İnternetTürkiye

Altıparmak: Sosyal medya erişim engelinin hukuki dayanağı yok

0

Haber: Elif Ünal

İdlib’deki hava saldırısı sonucunda hayatını kaybeden asker sayısı hakkındaki belirsizlik devam ederken, Türkiye güne sosyal medya hesaplarına getirilen kısıtlama ile başladı.

Ulusal İnternet sağlayıcısı Türk Telekom kullanıcıları Twitter, Instagram, Facebook ve Youtube mecralarına giriş yapamazken Whatsapp kullanımı da belirli ölçüde kısıtlandı.

Ölen askerlerin sayısı hakkında belirsizlik sürüyor

Dün akşam saatlerinde gerçekleşen saldırı sonucunda Hatay Valisi Rahmi Doğan, toplamda 33 Türkiye askerinin hayatını kaybettiğini, 32 askerin ise yaralı olduğunu açıkladı. Doğan, ilk etapta paylaştığı bilgide sadece dokuz askerin öldüğünü söylemişti.

Suriye sınırındaki Hatay’ın Reyhanlı ilçesine çok sayıda yaralı getirildi. Hastanedeki görüntülerin sosyal medyada yansımasının ardından ölen ve yaralanan askerlerin sayısının çok daha yüksek olduğuna ve sayının 100’ü bulduğuna dair iddialar ortaya atıldı.

Net Blocks: Erişim 23.30 itibariyle kısıtlandı

Gece saatlerinde Twitter, Instagram ve Facebook hesaplarına giriş yapılamamasının ardından ülkelerdeki internet kısıtlamalarını araştıran Net Blocks gece 11.30 itibariyle Türkiye’de bu mecralara erişimin Türk Telekom tarafından engellendiğini açıkladı.

Erişim kısıtlamasının sabah saatlerinde de devam ettiğini duyuran NetBlocks; Twitter, Instagram, Facebook ve Youtube mecralarının erişime kapalı olduğunu Whatsapp iletişiminin de sınırlı olduğunu bildirdi.

Fotoğraf: Twitter- NetBlocks

Altıparmak: Engellemelerin hukuki dayanağı yok

İnternet ve insan hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen insan hakları hukukçusu ve eski Öğretim Üyesi Dr. Kerem Altıparmak, Yeşil Gazete’ye verdiği demeçte sosyal medya hesaplarına getirilen bu tür kısıtlamaların hukuka aykırı olduğunu söyledi:

Bu tür engellemelerin hukuki bir dayanağı yok. Hakim kararına dayanan bir engelleme değil. Keyfi bir şekilde, veri geçişini kısıtlama yöntemiyle yapıyorlar. Bizim bilgi alışverişimizi bu yolla engelliyorlar. Yasal dayanağı olmadığı ve meşru bir zemini olmadığı için de hukuka aykırı.

‘Veriler doğruysa neden engelleniyor?’

Daha önce benzer uygulamaların bölgesel olarak Diyarbakır ve Mardin‘de de yapıldığını belirten Altıparmak, “Milletvekilleri tutuklandığı zaman erişime engelleme gelmişti. Hatta Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği bu engellemelerin hukuka aykırı olduğunu saptamıştı” dedi.

İnternete getirilen kapsamlı engellemelerin ifade özgürlüğü önünde bir engel olduğunu söyleyen Altıparmak “Eğer bütün verilen bilgilerin doğru olduğu düşünülüyorsa neden böyle bir engellemeye ihtiyaç duyuluyor? Kamunun en çok bilgiye ihtiyaç duyduğu bir zaman dilimindeyiz” ifadelerini kullandı.

Hükümet hangi durumlarda kısıtlama yapabilir?

Hangi habere ne koşulda kısıtlama getirilebileceği 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile düzenleme altına alınıyor.

Altıparmak, bu yasada yer alan düzenlemeye göre kişilik haklarına saldırı olduğunda veya kamu düzenini bozacak yöndeki içeriklerde erişim engeli getirilebileceğini belirtti. Ancak bu durumda da sadece o yöndeki içeriklere bir kısıtlama getirilebileceğini söyleyen Altıparmak, İnternet mecralarının tamamına yönelik bir kısıtlamanın herhangi bir yasada yeri olmadığını söyledi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.