İklim KriziManşet

Paris Anlaşması müzakerecilerinden Figueres: İklim kriziyle mücadelede sivil itaatsizlik şart

0

Paris Anlaşması müzakerelerinin yürütülmesinde etkili olan eski BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Christiana Figueres stratejik danışmanı Tom Rivett-Carnac ile birlikte bir kitap kaleme aldı.  The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis (Seçtiğimiz Gelecek: İklim Krizinden Kurtulmak) isimli kitapta yazarlar iklim krizinin üstesinden gelebilmek için sivil itaatsizliğin şart olduğunu söylüyor.

‘Oy vermek sistemik barikatlar nedeniyle yetersiz’

Kitapta vatandaşların hükümetleri iklim krizi konusunda harekete geçirmek için ilk yapabileceği aktivitenin iklim politikalarını destekleyen partilere oy vermek olduğu söyleniyor. Ancak seçim siyasetinin, büyük ölçüde kurumsal lobicilik ve partizan muhalefet dahil sistemik barikatlar nedeniyle bu sorunu çözemediği de belirtiliyor.

Yokoluş İsyanı ve İsveçli iklim grevcisi Greta Thunberg’in başlattığı Gelecek için Cumalar hareketini desteklediklerini söyleyen yazarlar, bu iki hareket tarafından gerçekleştirilen sivil itaatsizlik eylemlerinin iklim krizinin gerektirdiği ölçekte değişimi yaratabileceğini söylüyor ve ekliyor:

“Sivil itaatsizlik sadece ahlaki bir seçim değil, aynı zamanda dünya siyasetini şekillendirmenin en güçlü yolu.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.