KadınManşet

İskoçya’da ped ve tamponlar ücretsiz oluyor

0

İskoçya Parlamentosu, Salı günü onayladığı yasa tasarısıyla vatandaşlarına ücretsiz ped ve tampon sağlayacak ilk ülke oluyor.  112 ‘evet’ oyuna karşı bir çekimser oy ile alınan kararın ikinci aşamasında milletvekilleri tasarıda değişiklikler önerebilecek.

Sürecin tamamlanmasıyla birlikte artık topluluk merkezleri, eczaneler ve gençlik kulüpleri gibi kamusal alanlarda ücretsiz ped ve tampon bulunacak. Yeni planın toplam maliyetinin yıllık 31.2 milyon dolar olması bekleniyor.

Tampon vergisi’ne tepki

Karar, hijyenik regl ürünlerinin lüks ürün olarak sınıflandırılarak “tampon vergisi” uygulanmasına dünya çapında gösterilen tepkilerin ardından geldi. Ülkede 2018 yılından bu yana ulusal politika gereği okullarda ve üniversitelerde regl ürünleri ücretsiz olarak sunuluyordu.

Yasanın savunucularından Monica Lennon, yasama meclisinin tartışması sırasında “İskoçya’daki menstruasyonu normalleştirmek ve bu ülkedeki insanlara parlamentonun cinsiyet eşitliğini ne kadar ciddiye aldığını gösteren gerçek sinyali göndermek için bir kilometre taşı anı” dedi.

Yüzde 18 ‘tampon vergisi’

Türkiye’de de daha önce CHP’li İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kadınların ve trans bireylerin menstrüel dönemde zorunlu ve temel olarak kullanmak zorunda oldukları ped ve diğer hijyen ürünlerindeki vergi oranının düşürülmesi için kanun teklifi vermişti. Türkiye’de de lüks ürün kategorisinde sınıflandıran ped ve tamponlardan yüzde 18 vergi alınıyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.