İklim KriziManşet

Antartika’ya ‘Karpuz karı’ yağdı

0

Dünyanın en soğuk yeri olarak bilinen Antarktika‘da çalışan Ukraynalı bilim insanları, sabah uyandıklarında araştırma istasyonlarının etrafındaki bembeyaz karın kırmızıya döndüğünü gördü.  Araştırmacılar kısa sürede bunun ‘Chlamydomonas nivalis’ yani ‘kırmızı kar‘ olarak da bilinen mikroskopik bir kar yosunu olduğunu anladı.

Euronews’den Sertaç Aktan‘ın aktardığına göre, ‘karpuz karı’ olarak da adlandırılan bu doğa olayı klorofilin yanı sıra ikincil kırmızı karotenoid pigment içeren yeşil alg türü Chlamydomonas nivalis’in neden olduğu bir fenomen. Tatlı su alglerinin çoğunun aksine, kriyofilik olan bu yosunlar donma suyunda gelişiyor.

Уже кілька тижнів українська антарктична станція «Академік Вернадський» оточена… малиновим снігом! Звідки він та чому…

Gepostet von Міністерство освіти і науки України am Montag, 24. Februar 2020

İyiye işaret değil

Bu algler karda, hava normalden daha hızlı şekilde ısındığı zaman oluşuyor. Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bu fenomenin Antarktika’da araştırma istasyonunun bulunduğu bölgede görülmeye başlanması iyiye işaret değil.

Oluşan algler ayrıca güneş ışınlarını yansıtan beyaz kar yüzeyini kapladığı ve daha koyu bir renge çevirdiği için ek olarak küresel ısınmaya katkı yapıyor ki, bu duruma da ‘geri dönüşüm sarmalı’ deniyor. Yani küresel ısınmanın neden olduğu bir doğa olayı daha fazla küresel ısınmaya neden oluyor ve bu sarmal bir noktadan sonra geri dönüşü olmayan bir sürece girebiliyor. Aynı durum buzulların erimesi ile yansıtıcı beyaz alanların kaybedilmesinde de geçerli.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.