Kazdağları GünlüğüDoğa MücadelesiManşetYerel

Yine Kazdağları, yine Cengiz Holding, yeni altın madeni: Çanakkale halkı öfkeli

0

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Halilağa Köyü’nde Cengiz Holding tarafından açılması istenen altın madenine tepki gösteren ekoloji aktivistleri pazartesi günü Kapalı Pazaryeri önünde protesto düzenledi. Çan Çevre Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen eylemciler “Ne Cengiz, ne Alamos! Kazdağları’nda altın madeni istemiyoruz” dedi.

‘Kazdağları maden bölgesi haline geldi’

Grup adına basın açıklamasını Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız ve dernek avukatı Ümran Aydın okudu. Açıklamada ‘’Kazdağları yöresinde ormanlarımız, sularımız, toprağımız, ruhsatlarla, sözleşmelerle yeni sömürgeciler uluslararası altın tekellerine ve yerli işbirlikçilerine kolayca satılıyor. Yenice, Lapseki, Çan, Bayramiç ve genel olarak Kazdağları yöresi adeta maden bölgesi haline getirilmiş, tarım ve hayvancılıkla uğraşan, orman işçiliği ile geçinen yöre halkının izni, onayı olmadan yöre halkının yaşam alanları maden ruhsatlarıyla doldurulmuştur” denildi.

‘Tarım ve madencilik yan yana olmaz’

Madenin açılması için düzenlenen ÇED raporlarının toplumsal maliyetlere, halk sağlığına ve halkın ödediği, ödeyeceği sağlık bedellerine, gelir kayıplarına değinilmediği söylenen açıklamada “tarım ve madencilik yan yana yapılamaz, siyanürle, ağır metallerle zehirlenen sularla, zehirli toprakta tarım yapılamaz, yanlıştan dönülmeli verilen maden ruhsatları derhal iptal edilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

‘Kaymakamın görevi madeni savunmak değil’

Anayasa’nın 56. Maddesi’ne atıfta bulunulan açıklamada sağlıklı bir çevrede yaşamanın ve bunun için hareket etmenin anayasal bir hak olduğu belirtildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

ÇED süreçlerinin tamamlandığı Halilağa altın ve bakır madeni işletmesi, 2008’in sonlarına kadar ‘Teck Cominco’ olarak bilinen ‘Teck Resources’ ve yakın zamana kadar ‘Pilot Gold’ olarak bilinen ‘Liberty Gold’ Temmuz 2019′ da Cengiz Holding’e 55 milyon dolara satıldı. Cengiz Holding’in altın madenciliği için çalışmalara başladığı, kaymakamın halkı ikna turlarına çıktığı basına yansıdı. Kaymakamın görevi madenci holding yanlısı çalışma yapmak değildir.

‘Yetkililer halk sağlığını korumalı’

Yetkililer madenci şirketi savunmakla değil halkın sağlığını, yaşam alanlarını korumakla görevlidir, halkın yanında yer almalıdır. Kirazlı Balaban’daki altın işletmesinin çalışmaları yöre halkının mücadelesi sonucu durdurulmuştur. Yöre halkının altın işletmelerine izni, onayı yoktur. Yetkililer yöre halkının sesini duymalı, gayri sıhhi müessese izni ve işletme izni  verilmemelidir.

‘Yerleşim yerlerine çok yakın’

Halilağa altın ve bakır işletmesinin Muratlar Köyü’ne 1,5 km, Hacıbekirler Köyü’ne 2 km, Halilağa Köyü’ne ise 3,5 km uzaklıkta.  Bunun halk sağlığını büyük ölçüde etkileyeceği belirtilen açıklama şu ifadelerle son buldu:

Maden işletmesi bölgesinde su, hava ve çevre kirliliği yaratan siyanür ile arsenik ve cıva gibi toplam binlerce ton zehirli ağır metal ile,  Kazdağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları, gen kaynakları, yaban hayatı ve endemik türleri, nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kazdağları yöresindeki altın işletmeleri doğal ve sosyal yaşamı bitirecek, halkın göç etmesine neden olacaktır.

Düzenlenen basın açıklamasına Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, CHP Çan İlçe Başkanı Harun Arslan, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız, CHP Çan İl Genel Meclis Üyesi Erdal Güler, Kepez Belediyesi CHP’li belediye meclis üyeleri, DİSK Emekli Sendikası Çan temsilcileri, Kazdağları Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İDA Dayanışma Derneği, Çanakkale ve civar ilçelerden gelen çevreci vatandaşlar, Kirazlı Balaban bölgesinde Su ve Vicdan Nöbeti’ne devam eden direnişçiler ile çevreci vatandaşlar katıldı.

Basın açıklamasının ardından ise Menderes Parkı’na geçilirken burada da çevre konulu bir panel düzenlendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.