İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Gezi Davası’nda gerekçeli karar: Gezi protestosu ifade özgürlüğü kapsamında

0

16 sanıklı Gezi Davası’nda tutuklu yargılanan Osman Kavala’nın ve Türkiye’de bulunan diğer sekiz sanığın beraat ettiği mahkeme kararı sonrasında gerekçeli karar da açıklandı. İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, verdiği gerekçeli kararda iddianamede yer alan ses kayıtlarının “hukuka aykırı delil” niteliğinde olduğunu söyledi.

18 Şubat’ta altıncısı gerçekleşen duruşmada mahkeme yurtdışında bulunan sanıkların dosyasının ayrılmasına, geri kalan sanıkların ise beraatine karar vermişti. Beraat ve tahliye kararı verilen Osman Kavala için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında yeniden tutuklama istenmişti.

Gezi protestoları ifade özgürlüğü kapsamında

Gerekçeli kararda İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanuna Muhalefet” suçlarından kamu davasının açıldığı hatırlatıldı. Bu davadaki eylemlerin “Anayasal toplanma ve örgütlenme hakkı ile ifade özgürlüğü” boyutunda kaldığı ve Taksim Dayanışması’nın ‘Suç Örgütü’ olduğunu gösterir kanıt bulunamadığı belirtildi.

Murat Pabuç’un somut beyanı yok

Tanık Murat Papuç’un dağıtılan gaz maskelerine dair bulunduğu beyana da değinilen gerekçeli kararda kişinin” gezi olayları ile ilgili sanıklara atfedilen eylemlerle ilgili bilgi ve görgüsü bizzat sorulduğunda; somut, elle tutulur bir beyanda bulunmadığı” sebebiyle dikkate alınmadığı belirtildi.

Finansörü olduğuna dair delil yok

Gerekçeli kararda Osman Kavala’nın Gezi olaylarının finansörü olduğuna dair iddiaların izahı yapılmadığı vurgulanarak, “Gezi olaylarının Anadolu Kültür ve Açık Toplum Vakfı üzerinden finanse edildiğini gösteren herhangi bir delilin sunulmadığı, Gezi eylemleri öncesinde ve sonrasında hangi transfer ile kime ne surette finans sağladığının hiçbir şekilde izahının yapılmadığı, tespitlerin afaki anlatım boyutunda bırakıldığı” vurgulandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.