DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Covid19 salgını büyüyor: 2 bin 619 ölü, 80 bin vaka

0

Avrupa’da yeni tip koronavirüs (Çovid-19) nedeniyle ilk ölümün yaşandığı İtalya‘da hayatını kaybedenlerin sayısı dörde yükseldi. Ülkede salgından etkilenenlerin sayısı 157.bin 619’a çıktı.

Virüs, Afganistan’a da sıçradı

Afganistan Sağlık Bakanı Ferozuddin Feroz, ülkede ilk Covid-19 vakasının görüldüğünü duyurdu. Reuters’ın aktardığına göre Feroz, üç şüpheli vaka üzerinde test yapıldığını ve bir kişinin virüsü taşıdığının doğrulandığını belirtti. İlk vaka, ülkenin batısındaki Herat vilayetinde tespit edildi.

İran‘la sınır paylaşan Herat vilayetinde olağanüstü hal ilan edildi. İran’da şu ana kadar virüs sebebiyle 12 kişi hayatını kaybederken, 47 vaka olduğu doğrulandı. Vakaların büyük çoğunluğunun Şii’lerin kutsal kabul ettiği Kum şehrinden olduğu ifade edildi.

Irak, Bahreyn ve Kuveyt’de de görüldü

Irak’taki ilk koronavirüs vakası, Necef kentindeki İranlı bir öğrencide görüldü. Necef Sağlık Dairesi Başkanı Rıdvan Kindi, kentte dini bilimler alanında eğitim alan İran uyruklu bir öğrencide yapılan tetkikler neticesinde Covid19 tespit edildiğini söyledi. Kindi, öğrencinin hastaneye kaldırılarak, karantina altına alındığını kaydetti.

Bahreyn’de de ilk kez bir kişide virüs tespit edildi. Sağlık Bakanlığı, İran’dan gelen bir Bahreyn vatandaşına virüs bulaştığını açıkladı. Kuveyt’te ise İran’a seyahat etmiş üç kişide virüs tespit edildi. Bu kişilerden birinin Suudi Arabistan vatandaşı olduğu ve üç vakanın da, geçtiğimiz hafta İran’ın kuzeydoğusundaki Meşhed kentinden tahliye edilen 700 kişi arasında görüldüğü belirtildi.

Kuzey Kore’den yabancılara karantina

Kuzey Kore, ülkedeki 380 yabancı ülke vatandaşını koronavirüs şüphesiyle karantina altına aldı. Çoğu diplomatlardan oluşan yabancıların 200’ü bir aydır karantinadaydı, yetkililer süreyi uzattı. Ülkede henüz teyit edilen bir vaka olmadı. Kuzey Koreli yetkililer, ayrıca e tüm dünyadan katılım olan Pyongyang maratonunu da iptal etti.

Çin’de ise virüs nedeniyle hayatını kaybedenler geçtiğimiz 24 saat içerisinde 150 kişi artarak 2 bin 592’ye yükselirken toplam vaka sayısı 77 bin 150 olarak açıklandı.

Fransa’da acil durum

Fransa Sağlık Bakanın Olivier Veran İtalya’daki ölümler üzerine Avrupalı mevkidaşlarıyla ivedilikle bir araya geleceğini ve Avrupa’daki olası bir salgınla nasıl mücadele edileceğini görüşeceğini söyledi. Bakan basın toplantısında “Şu an için Fransa’da bir salgın durumu yok. Ama sınır komşumuz İtalya’da yakından takip ettiğimiz sıkıntılı bir süreç yaşanıyor” dedi.

İtalya’da sert önlemler

İtalya’da salgından en çok etkilenen şehirler tecrit edilirken Avrupa’daki en büyük salgının kontrol altında tutulabilmesi adına, ülkenin kuzeyindeki Venedik Karnavalı dahil olmak üzere tüm toplantı ve gösteriler yasaklandı.

Avusturya’da iki yolcunun ateşli hastalık belirtileri göstermesinin ardından yaklaşık dört saat içinde Alp Dağları güzergahından İtalya’ya seyahat eden trenler duraklatıldı. İki yolcunun ateşlendiği Venedik’ten Münih’e giden tren ise yolcuların testinin negatif çıkmasının ardından yola devam etti.

Güney Kore’de corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yediye yükselirken toplam vaka sayısı 763’e ulaştı.

28 ülkeye yayıldı

Vaka sayılarının artmasının üzerine Türkiye İran’la sınır kapılarını geçici olarak kapattı. Reuters verilerine göre Çin dışında toplamda 28 ülkede Covid19 vakasına rastlandı. Dünyada ise şu ana kadar 79 bin 360 vaka tespit edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.