ManşetDoğa MücadelesiKazdağları GünlüğüYerel

Çanakkaleliler madene karşı şantiyede, panelde ve meydanlarda

0

Çanakkale’de yapılması istenen maden projelerine karşı tepki gösteren halk hafta sonu da eylemdeydi. Cumartesi günü Su ve Vicdan Nöbeti şantiye ziyaretlerini sürdürürken, çadırlı nöbetlerini sürdüren eylemciler Çanakkale Sahil’de “el ele” ismiyle gerçekleştirdikleri eylemlerini gerçekleştirdi. Çan Çevre Derneği ise bölgenin karşı karşıya olduğu madencilik tehditlerini konuşmak üzere bir panel düzenledi.

‘Şirket yeni dönem için malzeme tedariki yapıyor’

Çanakkale’de yürütülen madencilik projelerine karşı aylar süren mücadeleyi yürüten Su ve Vicdan Nöbeti her cumartesi olduğu gibi bu Cumartesi de şantiye ziyareti gerçekleştirdi. Kanadalı Alamos şirketinin Çanakkale ili Çan ilçesi Etili Köyü‘nde bulunan şantiyesine giden eylemciler “Yerli ya da yabancı fark etmez, Kazdağları’nda madencilik istemiyoruz” dedi.

Her cumartesi Kirazlı şantiyesine yapılan ziyaretin bu sefer Etili şantiyesinde gerçekleşmesinin sebebi olarak şirketin Mart ayında yeniden çalışacağı söylentisi olduğu belirtildi. Yapılan ziyaret sonucunda şantiyede yeni dönem için malzeme tedariki yapıldığı ve işçilerin yerleşik düzenlerine devam ettiği gözlemlendi.

Çan ve Kazdağları’nda Yaşamın Geleceği

Aynı gün içerisinde Çan Çevre Derneği ise “Çan ve Kazdağları’nda Yaşamın Geleceği” isimli bir panel düzenledi. Çan Esnaf kooperatifi salonunda gerçekleşen panelde konuşmacı olarak şu isimler katıldı:

Halk Sağlığı Uzmanı Doç Dr. Gamze Varol, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin, Çevre Hukukçusu Avukat İsmail Atal, Dr. Besim Karakadılar ve Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız.

‘Politikacıların bizi dinlemeli’

Gamze Varol ve İsmail Atal konuşmalarında “Bugün burada tüm siyasiler olmalı, belediye başkanları olmalı, tüm basın burada olmalı. Bu koltuklarda oturacak yer olmamalı. Siyasilerin, karar vericilerin, politikacıların bugün burada bizi dinlemek dışında yapılacak daha önemli işleri olamaz” dedi.

El ele eylemler 10. haftasında: Kazdağları maden sahası mı ilan edildi?

Kazdağları’nda 213 gündür çadırlı direniş sürdüren eylemcilerin başlattığı ve her Cumartesi Çanakkale merkez sahilinde gerçekleştirdiği El ele eyleminin 10. haftasında da eylemciler bir araya geldi.  Alamos Gold’un ve Doğu Biga Madencilik’in hala bölgede varlığını sürdürdüğünü ve onlarca projenin de beklemede olduğunu söyleyen eylemciler “Kazdağları maden sahası mı ilan edildi?” diye sordu.

‘Her gün ceza kesiliyor’

Orman Bölge Müdürlüğü, Valilik ve Jandarma ormanları, temiz bir çevrede yaşama hakkımızı koruyacağına son bir haftadır her gün, Kirazlı’da çadırlı nöbet tutan yaşam savunucularına ceza kesmekte, aynı kişilere her gün kimlik sorarak, çadırlarını kontrol ederek baskı kurmaya çalışmaktadır” denilen açıklama şu şekilde devam etti:

“Bilinsin ki korkmuyoruz. Çünkü Anayasanın 56. Maddesi gereği sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı savunuyoruz. Çünkü sincaplara, karacalara, ağaçlara verdiğimiz sözü tutuyoruz. Onlar ormandan gidene kadar Kazdağları’nı terk etmiyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.