DünyaManşetTürkiye

Almanya’daki ırkçı saldırıya karşı binler sokağa çıktı

0
Fotoğraf: Protestfotografie.Frankfurt

Almanya’nın Hanau kentinde beşi Türk kökenli dokuz göçmenin öldürüldüğü saldırının ardından Frankfurt‘ta ve Berlin‘de bir araya gelen binlerce kişi saldırıyı kınamak için sokaklara çıktı.

Eylemciler ırkçılıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Hanau kentinde ise saldırının gerçekleştiği bölgede anma töreni düzenlendi.

İki farklı mekana saldırı

Çarşamba gecesi nargile bara giderek ateş açan zanlı Tobias R., daha sonra 2,5 kilometre uzaklıktaki başka bir mekana girerek burada bulunan insanlara da ateş açmıştı.

Zanlının evini öğrendikten sonra evine operasyon düzenleyen polis, Tobias R.’yi annesi ile birlikte evde ölü olarak buldu. Savcılık, zanlının içlerinde Türkiye ve İsrail’in de bulunduğu 20’den fazla ülkenin halklarının yok edilmesi gerektiğini söylediği video ve yazılara ulaştığını belirtti.

Merkel: Irkçılık bir zehirdir

Saldırılara ilişkin Türkiye ve Almanya yetkililerinden de saldırıyı kınayan açıklamalar geldi. Merkel, “Saldırının perde arkasını netleştirmek için her şey yapılıyor. Vatandaşlarımızı kökenlerine ve dinlerine göre ayırt etmiyoruz. Irkçılık bir zehirdir, nefret zehirdir ve toplumda bu zehir var, birçok suçun sorumlusu da bu zehirdir” dedi.

Çavuşoğlu: Panzehir Avrupalı siyasetçilerin elinde

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olayla ilgili başsağlığı dilediği mesajında “Artık bu saldırılara dur deme vakti geldi. Şansöyle Merkel’in dediği gibi ırkçılık bir zehirdir. Panzehiri de Avrupalı sağduyulu siyasetçilerin elinde” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Bunlara münferit saldırı gözüyle bakmak mümkün değildir. Artık bu saldırılara dur deme zamanı gelmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Şentop: Terörle uzaktan değil kendi ülkelerinden mücadele etmeliler

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Almanya’da ırkçı terörün vardığı son nokta Türklerin de hedef aldığı hanau saldırısıdır. Özelde Alman, genel olarak batılı yöneticiler terörle uzaklarda değil kendi ülkelerinde mücadele etmeliler” mesajı verdi.

Kalın: Irkçılık kolektif bir kanserdir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise bir mesaj yayınlayarak “Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kolektif bir kanserdir” ifadelerini kullandı.

İngiltere’de camiye saldırı

Almanya’da yaşanan ırkçı saldırının ardından Perşembe günü Londra‘daki bir camiye de bıçaklı saldırı düzenlendi. 70 yaşlarındaki bir müezzinin yaralandığı olayda gözaltına alınan failin “beyaz” genç bir erkek olması dolayısıyla ırkçılık kuşkuları dile getirildi. Londra polisi ise, olayın terör bağlantısı bulunduğunun düşünülmediğini açıkladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.