ManşetLGBTİ+

Trans kadın Esra Ateş’in failine ceza indirimine protesto

0

İstanbul Beyoğlu’nda oturduğu apartmanın girişinde boğazı kesilerek öldürülen trans kadın Esra Ateş’i öldürmekten yargılanan Olcay Saka‘ya indirim ile 25 yıl hapis cezası verilmesi, Ateş’in öldürüldüğü yerde protesto edildi.

İstanbul 28. LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi tarafından düzenlenen eylemde Beyoğlu’nda bulunan Sahra Bar önünde bir araya gelen protestocular, “Nefrete inat yaşasın hayat” ve “Trans kadınlar kadındır” sloganları attı.

‘Müebbet hapis 25 yıla çevrildi’

Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre komite adına basın açıklamasını okuyan komite üyesi İris Mozalar mahkemenin failinin geleceğini olumsuz etkileyeceğini ileri sürerek takdir indirimi ile verilen müebbet hapis cezasının 25 yıla indirildiğini ifade etti. Dava sürecini anlatan Mozalar şu ifadeleri kullandı:

Bundan 2 yıl önce, 28 Ağustos 2018‘de, seks işçisi trans kadın Esra Ateş, tam burada, Beyoğlu’nun göbeğinde, başında karakol bulunan sokakta, yaşadığı evin önünde Olcay Saka tarafından katledildi. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4. duruşması görülen davada mahkeme Olcay Saka’nın savunmasında ileri sürdüğü meşru müdafaa ve haksız tahrik koşullarının oluşmadığını hükmetti.

Mahkeme Saka’ya kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verdi. Cezanın fail Olcay Saka’nın  geleceğini olumsuz etkileyeceğini göz önüne alan mahkeme takdir indirimi ile müebbet hapsi 25 yıla çevirdi. Öldürülen arkadaşımız Esra Ateş’in telefonunu da çalan katil Olcay Saka’ya, hırsızlık suçundan 4 yıl 2 ay daha hapis cezası verildi.

‘Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?’

Ateş davasında verilen kararın ve cezanın emsal ve ibret teşkil etmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Mozalar, bağımsız ve özgür yargının herkes için hayati olduğunu kaydetti ve şu soruyu sordu:

Daha kaç tane arkadaşımızın hakkımız olan adalete eşit bir şekilde ulaşmak için, toplumun her alanında istediğimiz var olma biçimlerimizle yer alabilmek için nefret suçuna maruz bırakılması gerekiyor?

‘Devletin nefret cinayetlerine sessiz kalmamalı’

Devleti nefret suçlarına karşı müdahale etmeye çağıran Mozalar, açıklamasının devamında şunları söyledi:

Devletin nefret cinayetlerine karşı sessiz kalan, cezai indirime giden, açılan davalara kapalılık kararı veren, onur yürüyüşlerini ve diğer LGBTİ+ etkinliklerini yasaklayan, varoluş biçimlerimize karşı ‘onursuz ibneler’, ‘sapkınlar’ ve ‘lut kavminin torunları’ gibi aşağılamaları, ayrımcı ifadeleri ve nefret söylemlerini ifade özgürlüğü olarak kabul eden; ikiyüzlü, inkarcı, yasakçı tutumunu kabul etmiyoruz ve kınıyoruz.

Bu tutumu medya, kolluk güçleri, toplum ve yargı aracılığıyla egemenliğini elinde bulundurduğu her alanda sürdüren, sürdürülmesine göz yuman devletten bu ülkenin anayasayla hakları garanti altına alınmış eşit yurttaşları olarak talebimiz kadınlara, LGBTİ+’lara ve seks işçilerine yönelik bu ve benzeri tutum, söylem ve eylemlerden vazgeçmesi ve faillere karşı caydırıcı yaptırımlarda bulunmasıdır. Katillere ceza indirimi veren bir hukuk düzeni değil,  kadınlara, seks işçilerine ve LGBTİ+’lara yönelik baskı ve ayrımcılıkları engelleyen bir hukuk düzeni gerekmektedir.

‘Hesap Soracağız’

Mozalar son olarak, “Biz kadınlar, LGBTİ+’lar ve seks işçileri; toplum tarafından dışına itilmemiz istenen her alanın içinde var olacağız. Devlete, yargıya ve topluma bir kere daha hatırlatmak isteriz ki kadınlar, LGBTİ+’lar ve seks işçileri toplumun kendisidir. Kimliğimizden, yaptığımız işten dolayı öldürülmekten; toplum tarafından ötekileştirilmekten ve devlet tarafından görmezden gelinmekten her zaman hesap soracağız! Öldürülen ve intihara sürüklenen tüm trans kadınları mücadelemizde yaşatacağız! Kadınız, seks işçisiyiz, buradayız, alışın, gitmiyoruz!” dedi.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.