GündemEditörün Seçtikleriİfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Gezi’den beraat eden Kavala’ya ‘darbe’den yeniden gözaltı kararı

0
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca, hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltı kararı verildi.

Gezi davasında aralarında iş insanı Osman Kavala, mimar Mücella Yapıcı ve oyuncu Memet Ali Alabora‘nın da bulunduğu 16 kişi için verilen beraat ve tahliye kararının ardından gözler Silivri Cezaevi’ne çevrilmişti. 840 gündür cezaevinde bulunan Kavala’nın tahliye olması beklenirken, Başsavcılık, yeni bir gözaltı kararı verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yayımladığı yazılı açıklamada, Kavala hakkındaki beraat ve tahliye kararı için ‘tutum dilekçesi’ verildiğini ve karara itiraz edip istinaf kanun yoluna başvurulacağı belirtildi:

“Kamuoyunda ‘Gezi Olayları’ olarak bilinen ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni hedef alan kalkışma girişiminin soruşturması kapsamında; eylemleri planlayan, yöneten ve yönlendiren bir kısım şüpheliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızın 19/02/2019 tarihli iddianamesi ile kamu davası açılmıştır.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 18/02/2020 tarihli karar ile hakkında kamu davası açılan sanıkların beraatine ve tutuklu sanık Mehmet Osman Kavala’nın tahliyesine karar verilmiştir.

Anılan kararın bozulması talebi ile ilgili mahkemeye süre tutum dilekçesi verilmiş olup kararın gerekçesinin yazılmasını müteakip C. Başsavcılığımızca istinaf kanun yoluna başvurulacaktır.

Yeniden gözaltı istemi

Yargılama sonucunda tahliyesine karar verilen sanık Mehmet Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin C.Başsavcılığımızca yürütülen bir başka soruşturma kapsamında TCK’nın 309. maddesi uyarınca Anayasal Düzeni Bozmaya Teşebbüs suçundan ayrıca gözaltı kararı verilmiştir.”

Osman Kavala, Silivri Cezaevi’nden tahliyesinin ardından, verilen gözaltı kararı gereği, Vatan Caddesi‘ndeki İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü‘ne götürülecek.

Kavala, cezaevindeyken verdiği bir söyleşide, “Tutuklama kararım tuhaf bir biçimde iki dosya arasında paylaştırılmış. Bu ikinci dosya hakkında hiçbir bilgiye sahip değiliz. 20 aydır iddianamesi ortaya çıkmadı” demişti.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.