Manşetİklim Krizi

Türkiye’nin yarısı büyüklüğündeki buzul kırılarak ana buzuldan ayrıldı

0
Fotoğraf: Copernicus

Anktartika’nın en hızlı eriyen buzullarından biri olan Pine Adası Buzulu’nda büyük bir kırılma gözlemlendi. Avrupa Birliği’nin Dünya gözlem programı Copernicus’taki bilim insanları, Ekim 2019’da buzulda gözlemlediği büyük çatlaklar sebebiyle yakından izliyorlardı.

Araştırmacılar, 11 Şubat’ta bu çatlakların büyük bir kırılmaya yol açtığını fark ettiler. Ana buzuldan ayrılan parçanın büyüklüğü yaklaşık 350 kilometre kare. Yani Türkiye yüz ölçümünün neredeyse yarısına denk geliyor.

Live Science’da yer alan habere göre buzların kırılması tek başına bakıldığında göz korkutan bir durum değil. Hatta NASA Dünya Gözlemevi’ne göre hali hazırda yüzen buzullarda kırılma yaşaması yeni buzullar oluşması sürecinin normal bir parçası. Son yaşanan olayda da buzul hali hazırda yüzdüğü için buzulun kırılmasının deniz seviyesinin yükselmesine doğrudan bir katkısı olmayacak.

Kırılma sıklığı arttı

Öte yandan, son yirmi yılda küresel ısıtma sebebiyle çevredeki okyanus ısınırken Pine Adası Buzulu’nda ve Kıyamet Buzulu olarak da bilinen Thwaites Buzulu’nda çok fazla kırılma yaşanıyor. NASA’ya göre Pine Adası Buzulu’nda kırılma dört veya altı yılda bir meydana gelirken şu anda her yıl gerçekleşen bir olay haline geldi. Son on yılda buzulun büyük parçaları 2011, 2013, 2015, 2017, 2018 ve şimdi de 2020’de kırıldı.

Şu anda ise Pine Adası ve Thwaites buzullarında kırılmalar, yeni buzulların oluşmasından daha hızlı bir şekilde oluyor. Bilim insanları aradaki bu farkın kalıcı bir erime döngüsünün işareti olabileceğinden endişe ediyor. Araştırmacılar, iki buzulu çevreleyen hassas buzulların, okyanus seviyesini 1.2 metre yükseltecek miktarda olduğunu belirtiliyor.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.