KadınManşet

Erkekler 2019’da en az 328 kadını öldürdü

0
Las Tesis protestosu- İzmir

bianet Erkek Şiddeti Çetelesi 14 Şubat Sevgililer Günü’nde yayınlandı. Türkiye’deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlenen güncel verilere göre;

erkekler, 2019’da en az 328 kadını ve aralarında bebeklerin de olduğu 15 çocuğu öldürdü, 51 kadına tecavüz etti, 712 kadını seks işçiliğine zorladı, 232 kadını taciz etti, 279 çocuğu istismar etti.

Çetelenin duyurusunu Oyuncu Halil Ergün’ün seslendirdiği video çalışmasıyla duyuran bianet; “kim, kimi, nerede, nasıl, ne yaptı?” sorularına cevap aradı. Maalesef bu yıl da “kim?” sorusunun cevabı “erkekler” olurken, “kimi?” sorusunun cevabı kadınlar oldu. Erkekler bu yıl en az 328 kadını öldürdü.

Her yıl giderek artıyor

2014 yılından bu yana derlenen verilere göre 2019 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı büyük bir artış yaşadı. Son altı yılda kaydedilen en fazla ölüm oranı geçtiğimiz yıl gözlemlendi.

Ayrıca, erkekler  2019’da en az 630 kadına da şiddet uyguladı. 2019’da en az 134 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, en az 12 kadının ölümü de “faili meçhul cinayet” olarak yansıdı.

Erkekler, 2019’da, en az 20 kadını öldürmeye teşebbüs etti, 23 kadını öldürmekle tehdit etti. 2019’da aralarında transların da olduğu en az 30 kadının ölümü basına “intihar”, “intihara sürüklenme” ve “şüpheli intihar” olarak yansıdı.

Kim?

2019’da en az 185 kadını kocası/dini nikâhlı kocası/ eski kocası, 44 kadını sevgilisi/eski sevgilisi, 39 kadını akrabası (baba, abi, damat, kardeş, oğul, torun) altı kadını tanıdığı, dokuz kadını tanımadığı, bir kadını polis, bir kadını müşterisi, dört kadını komşusu, dokuz kadını arkadaşı, bir kadını işvereni, bir kadını evine giren hırsız ve bir kadını da ev sahibi öldürdü. En az 27 kadını öldüren kişinin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Nerede?

Erkekler, 171 kadını ev içinde, 84 kadını iş yeri, sokak, ormanlık alan, trafik gibi kamusal alanlarda öldürdü. Erkeklerin 73 kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı. Erkekler kadınların yüzde 52’sini ev içinde, yüzde 26’sını kamusal alanda öldürdü. Basına yansımayan oransa yüzde 23.

Nasıl?

Erkekler, kadınların yüzde 52’sini ateşli silahla, yüzde 28’i kesici aletlerle öldürdü. Erkekler, kadınların yüzde 11’ini darp ederek, zehirleyerek öldürdü.

Erkekler, 170 kadını ateşli silahla, 91 kadını bıçak/ testere gibi kesici aletlerle, 37 kadını, yakarak, asitli su atarak, zehirleyerek, darp ederek ve işkence ederek öldürdü. Erkekler, 2019’da 20 kadını boğarak öldürürken, en az 10 kadının öldürülme şekli basına yansımadı.

Hangi “bahanelerle” öldürdü?

Erkekler, kadınların yüzde 16’sını boşanmak istemediği için öldürdü, yüzde dokuzunu da kıskançlık bahanesi ile öldürdü. Erkekler, 2019’da 54 kadını “boşanmak istediği barışmak istemediği “bahane”si, 28 kadını “kıskançlık”, 21 kadını “ekonomik”, dokuz kadını “çocuğunu göstermediği, beğenmediği, baskı uyguladığı” bahanesi ile sekiz kadını da “kızı barışmak istemediği ” bahanesi ile öldürdü.

Erkeklerin en az 192 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımazken, erkekler bir kadını kopya çekerken uyardığı için, iki kadını cinsel saldırı sonrası, üç kadını da hırsızlık / gasp sırasında öldürdü.

Çocuk cinayetleri

Erkekler 2019’da şiddet uyguladıkları kadınlara zarar vermek veya öç alma bahanesiyle en az 15 çocuğu öldürdü. Öldürülen çocuklar arasında bebekler de vardı. Öldürülen çocuklardan ikisi Afgan’dı. Öldürülen çocuklardan biri down sendromluydu.

Çocuklardan 10’unu babaları, ikisini dayısı, ikisini abisini, birini de kuzeni öldürdü. Faillerden altısı gözaltına alındı, dört fail basına “kaçtı” diye yansıdı. En az beş failin durumu basına yansımadı.

Tecavüz

Erkekler 2019’da en az 51 kadına tecavüz etti. Vakaların beşinde kadınlar erkeklerce aynı zamanda gasp edildi. En az üç kadın tecavüzü anlatmaması için tehdit edildi.

Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri trans biri de Türkiye vatandaşı değildi. Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri görme engelli, onu da zihinsel engelleydi. Failler arasında bir özel kliniği olan veteriner-akademisyen bir de araştırma görevlisi vardı.

Kadınlara kim tecavüz etti?

En az üç vakada birden fazla fail vardı. Kadınlar kendilerine tecavüz eden 32 erkeği tanımıyordu. Altı kadına komşusu/arkadaşı, beş kadına koca/sevgilisi, beş kadına da dayı/abi gibi akrabaları tecavüz etti. Üç kadına evine giren hırsız, iki kadına araştırma görevlisi/akademisyen, bir kadına iş görüşmesine çağırdığı bir erkek, bir kadına da sosyal medyada tanıştığı bir erkek tecavüz etti. En az yedi kadına tecavüz eden erkeğin yakınlık durumu basına yansımadı.

Erkekler kadınlara nerede tecavüz etti?

Erkekler, 21 kadına ev içinde, 22 kadına veteriner kliniği, sokak, park, ormanlık, sokak gibi kamusal alanlarda tecavüz etti. Erkeklerin sekiz kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Taciz

Erkekler, 2019’da en az 232 kadını taciz etti. Erkeklerin taciz ettiği kadınlardan ikisi Hollandalı biri de Fas’lıydı. Ayrıca bir kadın engelliydi. Erkeklerden üçü cezaevinden “izinli” çıktıktan sonra kadınları taciz etti.

Kadınları kim taciz etti?

Kadınlar kendilerini taciz eden 120 erkeği tanımıyordu. En az 90 kadını doktor, rektör, araştırma görevlisi, polis, gardiyanlar, hâkim gibi kamu çalışanları, bir kadını sahte diş hekimi, üç kadını akrabası, üç kadını din görevlisi taciz etti. En az 15 kadını taciz eden erkeğin yakınlık durumu basına yansımadı.

Erkekler kadınları nasıl taciz etti?

Erkekler, en az 188 kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. En az 25 kadına siber saldırı (cep tep telefonu-sosyal medya) yaparak taciz eden erkekler, 10 kadını da videosunu-fotoğrafını çekerek taciz etti. Erkekler sekiz kadına cinsel organını göstererek taciz ederken, bir kadının da etek boyuna müdahale etti.

Çocuk istismarı

Erkekler, 2019’da aralarında oğlan çocukların da olduğu 279 çocuğu istismar etti. Çocuklardan üçü Suriyeli’ydi. İstismarlardan dördü çocukların hamile olduğunu anlaşılması ile ortaya çıktı.

Çocukları kim istismar etti?

Çocuklar kendilerini istismar eden 184 erkeği tanımıyordu. Çocuklardan 43’ünü aralarında okul müdürlerinin, öğretmenlerinin, servis şoförlerinin de olduğu görevliler taciz etti. En az 25 çocuğu baba, üvey baba ve abisi istismar etti. İki çocuğu işvereni, bir çocuğu diş hekimi, beş çocuğu belediye çalışanı, beş çocuğu komşuları istismar etti. En az 41 çocuğu taciz eden kişinin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler çocukları nerede istismar etti?

Erkekler çocukların 154’ünü okul-okul bahçesi-öğrenci servisi-market-kuran kursu gibi kamusal alanlarda, 41’ini evde, 12’sini de sosyal medya üzerinden istismar etti. Erkeklerin 62 çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Şiddet ve yaralama

Erkekler 2019’da 630 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. Erkekler şiddet uyguladıkları kadınların en az dördünün evini de yaktı veya yakmaya çalıştı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan en az altısı trans idi. Trans kadınlara şiddet uygulayanlar arasında polis ve bekçiler vardı. Trans kadınlara şikayetçi olmak için gittikleri karakolda homofobik sözler sarf edildi, görevliler nefret suçu işlendi.

Erkekler, en az 16 kadına koruma ve uzaklaştırma kararına rağmen şiddet uyguladı. Erkekler şiddet uyguladıkları kadınların en az sekizine sistematik olarak şiddet uyguluyordu. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan en az 12’sinin sağlık durumu basına “hayati tehlikesi sürüyor” diye yansıdı. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan en az beşi ( Ürdün, Fas, Suriye..) Türkiye vatandaşı değildi. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan sadece üçü sığınmaevine yerleştirildi.

Seks işçiliğine zorlama

Erkekler, 2019’da en az 712 kadını seks işçiliğine zorladı. Seks işçiliğine zorlanan kadınlardan beşi 18 yaşının altındaki çocuklardı, üçü de zihinsel engelliydi.

Seks işçiliğine zorlanan kadınlardan 389’u Türkiye vatandaşı değildi. En az üç kadın silah zoruyla seks içliğine zorlandı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.