KadınManşet

14 Şubat’ta bir milyar kadın, erkek şiddetine karşı dans edecek

0

“One Billion Rising” yani “Bir Milyar Ayağa Kalkıyor” hareketi, tüm kadınları yarın sokaklarda ve meydanlarda beraber dans etmeye, erkek şiddetine karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Hareket tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Bizler kadın cinayetlerine, kadınlara karşı şiddete, kadın düşmanlığına, savaşa, zulme, ırkçılığa, faşizme, emek sömürüsüne, emperyalizme, iklim yıkımına, yoksulluğa, ataerkiye, cinsiyetçiliğe, cinsiyet ayrımcılığına, transfobiye karşı çıkıyoruz.

“Bizler, kadınlar ve eşit haklar için, kadınların güvenliği ve özgürlüğü, mülteci ve göçmenlerin hakları, cinsel özerklik hakkı, eğitim, ücretsiz basın, insan hakları, sivil haklar ve LGBTİ+ hakları için ayağa kalkıyoruz.

“Dünya genelinde her üç kadından biri şiddet kurbanı olmuş, dövülmüş, cinsel temasa zorlanmış, tecavüze uğramış veya farklı bir şekilde kötü muameleye maruz kalmıştır. Her üç kadından biri demek, bir milyar kadın (One Billion) demektir. Ve her üç kadından birinin şiddet görüyor olması inanılmaz bir dehşettir.”

V-Day’den destek ve çağrı

V-Day (Vagina Day) isimli kadın hareketi de One Billion Rising kampanyası kapsamında bir milyar kadını dışarı çıkmaya, dans etmeye ve kadına yönelik şiddetin sona ermesi için ayaklanmaya çağırdı.

Türkiye’de de kadınlar sokakta

Türkiye’de de kadınlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de “Öldüren sevgi istemiyoruz” diyerek sokaklarda olacak. Şiddete, eşitsizliğe, ayrımcılığa karşı seslerini birleştirmek isteyen kadınların İstanbul’daki etkinliği,  14 şubat 19:30 da, Kadıköy-Eminönü iskelesinde gerçekleşecek.

Kadına yönelik şiddet, istismar suçlarının son yıllarda giderek artmasına karşı seslerini duyurmak için çağrı yapan Kadınlar Birlikte Güçlü grubu, adaletsizliğe ve eşitsizliğe karşı sürekli savaşım vermek zorunda kalan,  cinsiyet hiyerarşisinde hep en gerilerde tutulmaktan musdarip kadınları bir araya gelmeye davet etti:

“Heteroseksizme mahkum değiliz!
Mutsuzluğa mahkum değiliz!
İstemediğimiz hayatlara mahkum değiliz!
Erkeklere mahkum değiliz!
Eşitsizliğe mahkum değiliz!
Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.