Ekolojik YaşamDünyaKentManşet

Darısı İstanbul’un başına: Paris ’15 dakikalık’ şehir olacak

0

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo,  seçim vaatleri arasında yer alan “15 dakikalık şehir” projesini hayata geçirmek üzere harekete geçti. 15 dakikalık şehir, işe, eve ya da herhangi bir yere yürüyerek ya da bisikletle gidilebilen, tüm ihtiyaçlara bu mesefede ulaşılabilecek yer anlamına geliyor. Bunun, ekolojik dönüşüm için şart olduğu, aynı zamanda Parislilerin günlük yaşamını iyileştireceği belirtiliyor. Paris’in daha yaşanabilir bir şehir olması için planlanan bu ve benzeri projelerin tümü, ülkenin 21. yy’ın ortasına kadar karbon nötr olma planının bir parçası.

Paris 1 Üniversitesi’nde (Pantheon-Sorbonne Üniversitesi) akıllı şehir alanında çalışan ve Hidalgo’nun da danışmanı olan Prof. Carlos Moreno, bunun bir yol haritası, tutku ve şehirler için yeni bir vizyon olduğu görüşünde.

Yeni bisiklet şeritleri eklendi ama yetersiz

Fast Company‘nin aktardığına göre, Paris, yürüyerek gezilebilecek bir şehir ve eklenen yeni şeritlerle bisiklet kullananların sayısında bir önceki seneye oranla yüzde 54 artış sağlandı. Ancak eskiyen mevcut tren sisteminde sıklıkla gecikmeler yaşandığı için araç kullanımı hala çoğunlukta.Şehrin nüfusunun yarıdan fazlası ise işlerine ortalama 45 dakikalık mesafede çalışıyor.

Şehirde, bir günün “araçsız gün” ilan edilmesine öncülük eden sivil toplum örgütü Paris Sans Voiture üyesi Delphine Grinberg, “Çeyrek saatlik şehir, çoğu Parisli’nin iki ciddi problemini azaltacaktır: Çoğunlukla araç trafiğinden oluşan, senede 3.000 insanı öldüren hava kirliliği ve ulaşımda kaybedilen saatler” dedi ve ekledi:“İş arkadaşlarımın çoğu iki ya da üç saatini işe gitmek için yolda harcıyor. Ben 15 dakikalık mesafedeki şanslılardanım.”

Kanada’nın Ottawa şehri de geçen ağustos ayında 15 dakikalık mahalleler ağına dönüşmek istediğini duyurmuştu. Prof. Moreno aynı zamanda Montreal’daki bir beyin takımıyla, Fransa, Tunus ve Latin Amerika’dan şehirlerle birlikte bir konsept üzerinde çalışıyor.

Belediye Başkanı’nın planı, insanların evlerine daha yakın çalışabilmesi için ihtiyacı olan mahallelere ofisler açmayı da içeriyor. Ayrıca, insanların bir bölümünün mahalle ortak çalışma merkezlerinde çalışabileceği, evden çalışma şeklinin başarılı olacağı konusunda da işverenlerin ikna edilebileceği belirtiliyor. Proje kapsamında kütüphaneler, stadyumlar vb. binaların da çalışma saatleri dışında kullanılabileceği öngörülüyor. Gece kulüplerinin öğleden sonra spor salonu olması da farklı çözüm önerileri arasında.

Mahalleliye ortak yaşam alanları

Nispeten az yeşil alana sahip bir şehir olan Paris’te Başkan, okul bahçelerine eklenen yeşil alanları hafta sonları dinlenme alanı olarak mahalle sakinlerine açmayı da planlıyor. Yeni iki büyük park, kent ormanları, kamusal alanlarda ve eski otopark alanlarına ağaç ekilmesi de yapılacaklar listesinde. Proje kapsamında kentsel tarım için yapılacak yeni bahçelerle mahallelerin yiyecekleri yerel olarak sağlanabilecek. Okulların çevresindeki araç trafiği, öğrencilerin giriş ve çıkışlarında, güvenli şekilde yürüyüp bisiklete binmeleri için yasaklanacak. Komşuların buluşup, hizmetleri paylaşabileceği kiosklarla, yerel işletmelerin çeşitliliği teşvik edilecek.

Proje kapsamında yoğun trafiğin olduğu, park edilmiş arabalarla dolu cadde, yeşillik ve park olarak yeniden dizayn edilecek, bisiklete binmek ve yürüyüş için geniş bir şerit, diğer tarafta otopark alanları ağaç ve kafe için teras ve bisiklet tamiri gibi aktivitelerle yer değiştirecek. Mahalle sakinlerine, acil durum araçlarına ve birkaç istisna durum dışında verilen araç kullanım izinleri, şehir merkezinin yayalaştırılması ve şehirdeki araç kullanmayı azaltmak için bir sonraki adımlardan.

You may also like

Comments

Comments are closed.