EkolojiManşet

‘Riskli bölgelere acilen tünel yapılmalı’

0

Jeomorfoloji Derneği, iki kez art arda çığ düşmesi üzerine 41 kişinin hayatını kaybettiği Van-Bahçesaray karayolundaki çığ felaketi ile ilgili rapor hazırladı. Raporda çığ faciasının yaşandığı bölgenin sarp arazi kategorisinin en riskli olan grubuna girdiği belirtilerek bölgeye tünellerin yapılması gerektiği uyarısı yapıldı.

Çığ tehlikesi risk haritası yapılmalı

Raporda, kar örtüsü ve niteliği, yamaç eğim dikliği, eğim yönü (bakı), rüzgâr yönü ve bitki örtüsünün olup olmamasının çığ tehlikesi olasılığını ve şiddetini belirleyen en önemli faktörler olarak sıralandı.

Doğal ya da insan kökenli ses dalgalarının çığlar için fiziksel tetikleyiciler olduğu belirtilen raporda, yüksek riske sahip alanların belirlenmesi ve büyük ölçekli çığ tehlikesi risk haritalarının yapılmasının önemli olduğunun belirtildi.

Çığ tedbirleri

Çığ için alınacak tedbirlerin de sıralandığı raporda “Çığ yüksek riskli sahalarda, jeomorfolojik özelliklere göre çığ tünelleri, çığ duvarları, çitler, direkler, ağlar, ankrajlar ve kar toplanmasını engelleyici rüzgâr panelleri; çığ önleme, zarar azaltma amaçlı fiziksel engellerden en önemlileridir” denildi.

Açıklamada “Bu çalışmaların ve tedbirlerin; Türkiye’nin kuzey, kuzeydoğu, doğu ve güneydoğu kesimlerindeki çığ yüksek riskli sahaları için uygulanması, çığların afet haline dönüşmemesi için mutlaka hayata geçirilmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Van-Bahçesaray karayolunun Karabet geçidi mevkiinde yeni çığ afetlerinin meydana gelmesini önlemek amacıyla Sarısivri tepenin güney yamaçları boyunca mevcut karayolunun çığ tüneli içerisine alınması gerektiği kaydedilen raporda, bu önlemlerin acilen haya geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Çığ altında kalanları arayan ekibin üzerine çığ

Van-Bahçesaray karayolunun 33. kilometresinde 4 Şubat 17.45’te bir minibüsün üzerine dün çığ düşmüştü. Başlatılan çalışmalarda sekiz kişi sağ kurtarılırken beş cansız bedene ulaşılmıştı.

AFAD Van ve koordinasyonundaki Jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Karayolları, Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 5 Şubat 12.00 sularında ikinci çığ düşmüştü. Ekibin bir kısmı çığ altında kalmıştı. Kaza sonucunda ölü sayısı 41’e çıkmış, 84 kişi ise yaralanmıştı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.