TürkiyeGündemManşet

Naci Görür’den uyarı: İstanbul depremi için zaman kalmadı

0

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da beklenen depremle ilgili olarak, “Artık fazla zamanımız yok. Son dilimlere girdik” dedi. Görür, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin (MCBÜ) düzenlediği “Manisa’nın Depremselliği ve Kentsel Dönüşüm” konusundaki konferansa katıldı. Elazığ‘da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremi üç ay öncesinden işaret eden Görür, konferans öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Son günlerde arka arkaya deprem ve artçılarıyla sarsılan Manisa ve İstanbul’daki olası deprem hakkında açıklama yapan Prof. Görür,  Manisa’nın fay yoğunluğunun en fazla olduğu illerden biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Manisa’nın bulunduğu yer, özellikle Gediz grabeninin ana fayı üzerinde olduğu için bu bloğun zaman zaman harekete geçip fay boyunca belirli bir miktarda kayması sonucu, bu tavan blokunun üzerindeki kaymaya bağlı olan gelişmiş olan faylar  bundan etkilenerek depremler oluşturuyor. Bu depremler Manisa’yı da etkiliyor. Sevinilecek bir durum, Manisa ve yakınlarında öyle çok büyük boyutta deprem üretecek faylar yok. Gediz grabeni oluşturan fay zone büyük bir fay zone, orada 7.0’a varan büyük depremler olabilir. Ya da kuzeydoğudaki bazı yerlerde ama çoğu kez Manisa çevresindeki faylar boyut itibarı ile küçük olduğu için yani burada Manisa ve çevresinde olan depremler genelde orta ve küçük boylu depremler olacaktır. Manisa yapı stoku ve kentsel dönüşüm itibarıyla gerekeni yaparsa en kolay ve en hızlı şekilde deprem güvenliğini sağlayabilecek bir il olabilir. ”

‘İstanbul için alarm halindeyiz’

İstanbul ve Marmara için ise alarm vermiş durumda olduklarını kaydeden Görür şunları söyledi:

“Bu son İstanbul’da olan iki deprem de İstanbul’da deprem üretmesi beklenen fay kolu üzerinde oldu. Bu bizi endişelendirdi. Dolayısıyla artık fazla zamanımız yok. Son dilimlere girmişiz demektir. 30 sene içerisinde zaten olma olasılığından söz edilirken 20 senesi geçti. Son 10 sene, belki artı eksisi bir 5 sene ileriye gidebilir ama İstanbul’da risk daha da fazla demektir. Bu periyodu düşündüğümüz takdirde alarm da verilmiştir.”

Kentsel dönüşüm tamamlanmadı

İstanbul’daki kentsel dönüşümün yeterli olup olmadığıyla ilgili soru üzerine de Görür şu ifadeleri kullandı: “Kentsel dönüşüm başlangıçta çok doğru da olmadı. İstanbul’u tümüyle depreme hazırlayacak bir kentsel dönüşüm olmadı. Ağırlıklı olarak yapı stoku üzerine eğilim gösterildi. Halbuki bir kenti depreme hazırlamada halk, yönetim, alt yapı, yapı stoku, çevre ve ekonomi önemli. Bunlar üzerinde çok şey yapılamadı. Tabii yapılan önemli şeyler de var fakat daha yapılması gereken şeyler de fazla. Yine de tabii yapılanlar çok yararlı oldu. Devlet daireleri güçlendirildi, okullar, hastaneler, viyadükler, köprüler onlar da az şey değil. Halkın oturacağı yerleri düşünüyor isek maalesef henüz daha o konuda fazla yol alamadık.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.