KadınManşet

Öğrencilere Las Tesis cezaları: Bursları kesildi, yurttan atıldılar, soruşturma başlatıldı

0

Ankara Üniversitesi‘nde kadın öğrencilerin Las Tesis eylemi hakkında, üniversite yönetimi soruşturma başlattı, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ise burslarını ve yurtla ilişiklerini kesti. İzmir’deki eylem hakkında ise dava açıldı.

25 Aralık’ta tüm dünyaya Şilili kadınların protestosundan tüm dünyaya yayılan Las Tesis eylemini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler, polisin sert müdahelesiyle gözaltına alınmışlardı. Daha sonra serbest bırakılan öğrenciler hakkında Ankara Üniversitesi yönetiminin soruşturma açtığı öğrenildi. Öğrencilere verilen KYK bursları da kesildi ve kaldıkları yurtlardan çıkarıldılar.

Konuyla ilgili açıklama yapan Üniversiteli Kadın Kolektifi şunları kaydetti:

“Yoksullaşmanın üniversiteli kadınlar açısından yakıcı bir noktaya geldiği dönemde erkek devlet, yaşamlarını savunan kadınları zaten az miktarda verdiği bursları keserek, yurttan atarak daha da yoksullaşmaya itmektedir. Mülkiye’nin 160 yıllık geleneği öğrencileri polisle, soruşturmalarda korkutup pasifize etmeye çalışmak değil, aksine korkusuzca ses çıkarmak, gerçekleri savunabilmektir. Bizlere öğretilen, yaşatacağımız eleştirel üniversite ve aydın üniversiteli bilinci budur. Tüm kadınları Mülkiyeli Kadınlarla dayanışmaya çağırıyoruz, Las Tesis’e ceza kesilemez.”

İzmir’de dava: ‘Tecavüzcü sensin’ sloganı suç oluşturuyor

İzmir’de 15 Aralık’ta yapılan eyleme katılan kadınlara da dava açıldı. Las Tesis eyleminden bir gün sonra çıkarılan yakalama kararı üzerine, 24 kadın gözaltına almıştı. İzmir 7.Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada kadınlar “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme ve yönetme” suçlamasıyla yargılanacak. Hazırlanan iddianamede Las Tesis performansı ile birlikte söylenen  “tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hakimler, devlet ve başkan” sözleri ve performansın ardından atılan sloganlar suç olarak gösterildi.

Davaya ilişkin İzmir Kadın Savunması, “Kadınlar tüm polis ablukasına karşı haykırdı ve hiçbir zaman gerçeği işaret etmekten çekinmeyen parmaklarımız yine gerçeği gösterdi. Suçlu sensin” açıklaması yaptı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.